ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

вівторок, 29 січня 2013 р.

29.01.2013р. Б. / У сутанах на лижах: змагання священиків у Польщі


В суботу, 26 січня, в Польщі відбулися гірськолижні змагання для священиків і семінаристів «Кубок блаженного Йоана Павла ІІ».Змагання відбувалися за всіма правилами Міжнародної федерації лижного спорту.
 
Найбільше учасників було з півдня Польщі, але також приїхали священики і семінаристи з Гданська, Лодзі та Любліна. Найстаршому учасникові  о.Владиславові Новобільському виповнився 71рік, але це не завадило йому стати переможцем у найстаршій категорії.  Цього року, за словами організаторів, було небагато учасників – всього 21, хоча минулого - вдвічі більше. 

«Ця ініціатива почалася шістнадцять років тому, адже лижні змагання проводять представники різних професій, то ми подумали, чому б духовним особам не зробити чогось подібного. Папа Йоан Павло ІІ, який сам був добрим лижником, благословив цю ініціативу. З часом ми вирішали залучати також мирян з парафій. Так з’явилася нова категорія учасників «Дуети до мети», де змагаються не лише подружжя, але й батьки і діти, навіть бабусі і внуки», - зазначив один із організаторів змагань о. Гжегож Шварц, перемога якого у своїй категорії також стала можливою завдяки великій групі підтримки. Його вболівальники тримали розгорнутий  банер «Nasz wikary ma dwa kije, nikt go tutaj nie pobije!» («Наш вікарій дві палиці має, ніхто його тут не здолає!»). 


Він також зазначив, що змагання мають не лише загальнопольський, але й екуменічний характер: у один з минулих років у змаганнях брав участь православний священик, і загалом змагання відкриті для всіх. Цього року ініціативу підтримав і благословив митрополит Катовіц, архиєпископ Віктор Скворц. 

Один із організаторів о.Дам’ян Копек зазначає, що священики повинні не лише давати приклад як молитися, але й як добре відпочивати і чесно змагатися. «Священик є з людьми і для людей. І може давати приклад як відпочивати – без алкоголю, з добрим відчуттям змагання, але й також спільнотного духу на горі», - пояснив він. 

Гарним та символічним є перший показовий спуск з гори в сутанах. Тим священики і семінаристи демонструють цілісність священства: у сутанах не лише до церкви, але й займатися спортом. Хоча під час змагань сутани необов’язкові, семінарист Пьотр Орлєцкі вирішив виступати у ній. Перемоги не здобув, але дебют на змаганнях відбувся вдало. 

Хоча у змаганнях завжди є переможці і ті, кому забракло кілька десятих секунди до перемоги, однаково раділи як ті, що піднімалися на подіум, так і ті, хто вболівав, і це разом нагадувало спільне родинне свято. 

 
 
 
 
 

За матеріалами: РІСУ

Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів: