ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

неділю, 20 січня 2013 р.

20.01.2013р. Б. / Бенедикт XVI: Пастирі Церкви зобов'язані застерігати людей від сучасних ідеологій, що абсолютизують людину


Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників пленарної асамблеї Папської ради Cor Unum - діяльності якої було присвячено нещодавнє апостольське послання Папи motu proprio «Intima Ecclesiae natura».
 
«Ваше свідоцтво, - сказав Святіший Отець у вітальній промові до учасників асамблеї, - може відкрити двері віри багатьом людям, які шукають любові Христової». У цьому році на своєму пленарному засіданні Папська рада обговорює «Милосердя, нову етику і християнську антропологію». Ця тема - сказав Папа - «відображає тісний зв'язок між любов'ю і істиною». Весь християнський етос знаходить свій сенс у вірі як зустрічі з Ісусом Христом, що відкриває новий горизонт і наділяє життя надійним орієнтиром. Християнська любов має своє підґрунтя у вірі. Зустрівши Бога і переживши Його любов, ми вчимося жити не для себе, а для Нього, і з Ним - для інших.

Відштовхуючись від цього зв'язку між вірою і любов'ю, Папа підкреслив пророчий вимір, яким любов наділена завдяки вірі. Прихильність до Євангелія надає любові християнську форму. Християнин, особливо коли він працює у благодійних структурах, повинен керуватися принципами віри, повинен слідувати «точці зору Бога» і Його задуму про нас. Цей новий погляд на світ і на людину породжує правильний критерій оцінки різних проявів милосердя.

В кожну епоху - констатував Папа - людина, відходячи від цього задуму, ставала жертвою культурних спокус, які врешті-решт її  поневолювали. В останні століття ідеології, що вихваляють культ нації, раси чи соціального класу, проявили себе як справжнісіньке ідолопоклонство. Те ж саме можна сказати про нестримний капіталізм, що поклоняється прибутку, який породив кризу, нерівність і убогість. Сьогодні - сказав далі Папа - все більше людей усвідомлюють невідмовну гідність кожної людини і взаємну відповідальність, - і це сприяє розвитку справжньої цивілізації, цивілізації любові. З іншого боку, і наша епоха охарактеризована тінями, які затьмарюють задум Бога.
 
До таких феноменів Папа зараховує «трагічне зведення антропології до стародавнього гедоністичного матеріалізму» і «технологічного прометеїзму». Поєднання матеріалістичного бачення людини зі стрімким розвитком техніки породжує антропологію, по суті атеїстичну. Вона зводить людину до її автономних функцій, розум - до функцій мозку, а історію - до самореалізації. Все це - абстрагуючись від Бога, від духовного виміру і від горизонту, що виходить за межі земного життя. У перспективі людини, позбавленої душі і особистих відносин з Творцем, те, що технічно можливо, вважається морально допустимим, будь-який експеримент прийнятний, будь-яка демографічна політика законна, будь-яка маніпуляція дозволена. Пастка полягає в абсолютизації людини: людина хоче стати ab - solutus, позбавленою всяких уз. Вона претендує на незалежність і вважає, що її щастя полягає в самоствердженні. Це радикальне заперечення людини як створіння і чада Божого призводить до драматичної самотності.

Папа підкреслив, що пастирі Церкви зобов'язані застерігати від подібних ідеологій як окремих віруючих, так і всіх розсудливих людей. Мова йде про помилки, масковані під прогрес, права або гуманізм. Церква завжди виступає за просування людини згідно з задумом Бога, при збереженні її недоторканної гідності, вертикального і горизонтального вимірів. До цього повинні прагнути і церковні структури, просуваючи бачення людини як особистості, покликаної до глибокого спілкування з Богом. Людина - не індивідуум, який живе сам по собі, і не анонімний член спільноти, але неповторна особистість, створена для взаємин і соціалізації. Тому Церква - додав Папа - говорить «ні» різним гендерним теоріям, стверджуючи, що взаємодоповнюваність чоловічої і жіночої статі є вираженням краси природи, створеної Творцем.

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va

Джерело:  Воїни Христа Царя

Немає коментарів: