ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 24 липня 2014 р.

24.07.2014р. Б. / Карітас організував для дітей та підлітків школу екстремального виживання

Карітас України
«Іноді одна-три розмови біля вогнища бувають більш продуктивні,  аніж десятки таких в стінах кабінетів і соціальних центрах».
 
Тернопільський Карітас організував для п’ятнадцятьох дітей від 12 до 18 років із багатодітних, малозабезпечених і кризових родин літній табір. Наметове містечко розкинулось біля річки Дністер, у с. Губин Тернопільської області.  

Робота з кризовими підлітками і молоддю ведеться у місцевому Карітасі вже понад 14 років. Вагоме значення спеціалісти з соціальної роботи надають організації дозвілля та літнього відпочинку: «Вже не один рік ми успішно реалізовуємо програму «Школа екстремального виживання», яка поєднує в собі відпочинок  та навчально-освітню програму, а також соціо-терапевтичні табори.  Цю школу вважаємо особливим своїм досягненням – після років досвіду ми переконалися, що іноді одна-три розмови біля вогнища бувають більш відкриті, продуктивні та дієві,  аніж десятки таких в стінах кабінетів і соціальних центрах», — розповідає Наталя Коцюба, координатор Тернопільського Карітасу з допомоги дітям, молоді і сім’ям. 

Мета школи для проблемної молоді – здобуття навиків праці в команді, виживання та адаптація до складних умов, корекційно-реабілітаційна робота, ознайомлення та пізнання історії, географії, флори та фауни рідного краю, дбайливе ставлення до природи та культурної спадщини власної країни. 

 Працюючи в групі, підопічні місцевого Карітасу діти вчилися налагоджувати взаємовідносини всередині колективу. Незавжди для них це було легко, часто стикалися протилежності характерів, різне сімейне виховання, відмінні погляди на досягнення цілей, темпераменти і стилі поведінки. Але вміти толерантно ставитися до думки інших та обґрунтовано висловлювати свою позицію, відповідати за власні вчинки, досягати поставленої цілі – ось те, з чим найчастіше доводилося  їм стикатися і що ставили собі за мету організатори табору. Не обійшлося без конфліктів,  що теж в свою чергу згуртовувало наметовий табір, підштовхувало до оптимізації комунікацій, віднайдення особливих методів покращити психологічний клімат між учасниками заходу. 

«У нашому Карітасі із дітьми з проблематичних родин виділилась в окрему ланку діяльності ще у 1999 році. І розпочалась вона з надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям з кризових багатодітних і малозабезпечених родин у вигляді одягу, взуття, продуктів харчування, а вже згодом ця діяльність включала і організацію їхнього дозвілля у вигляді літніх таборів. Ще пізніше було організовано мобільну роботу з дітьми і молоддю безпосередньо на вулиці. Сьогодні місцевий Карітас опікується загалом 91 потребуючою сім’єю і понад 200 дітьми і молоддю. Ми надаємо їм медичну, психологічну, інформаційну та юридичну допомогу і захист. Окрім забезпечення базових потреб, велику увагу приділяємо духовному, креативному та психо-соціальному розвитку. Хочемо вірити, що ці таборові дні допомогли нашим підопічним краще пізнати себе,  а також навчили з  більшою повагою ставитися до людей, що їх оточують. Все це – частина послідовної і комплексної роботи на благо кризових дітей», – завершує розповідь Наталя Коцюба. 

Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: