ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 17 липня 2014 р.

17.07.2014р. Б. / Папа закликав повернути людину у центральне місце економіки

Папа Франциск
Повернути у центр уваги людину, щоб уникнути антропологічного спрощення, яке веде до викидання, немов непотребу, дітей, осіб похилого віку та молодих поколінь. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників семінару на тему «Глобальне спільне добро, прямуючи до дедалі інклюзивнішої економіки».
 
Захід організували Папська Рада «Справедливість і мир» та Другий відділ Державного Секретаріату Апостольської Столиці, який відповідає за міжнародні стосунки. Семінар, що зібрав у Ватикані близько 70 представників міжнародних інституцій, академічних установ, підприємництва і громадськості, відбувався 11-12 липня 2014 р., роздумуючи над закликом Папи Франциска до творення якомога інклюзивнішої економіки, тобто такої, яка нікого не виключатиме зі свого поля зору. Зустріч, що проходила за зачиненими дверима, завершилася обідом за участю Святішого Отця, наприкінці якого він виголосив коротеньку промову. 

Звертаючись до учасників семінару, Папа підкреслив, що роздуми над поставленими завданнями є дуже важливим та є справжнім служінням. Посилаючись на слова одного з присутніх про «три спрощення», він зупинився на першому, тобто, на «антропологічному спрощенні», зазначаючи: «На мою думку, наш час – це час найбільшого антропологічного спрощення. З людиною трапляється те, що стається з вином, яке перетворюється у ґраппу: вона переходить через організаційний перегінний апарат. Це вже не вино, а інша річ: може корисніша, витонченіша, але вже не вино! Так само і з людиною: людина проходить через цей перегінний апарат – говорю про це серйозно – щоб втратити свою людяність та стати засобом у системі – соціальній, економічній, системі, де господарює порушення рівноваги». 

Але що стається, коли людина втрачає свою людяність? За словами Святішого Отця, настає саме те, що він називає «культурою непотребу», коли все, що вважається непотрібним, викидається. Отож, «коли в центрі перебуває не людина, то це місце займає інша річ, а людина призначається для служіння цій речі». Тому, подолання «антропологічного спрощення» полягає у тому, щоб «врятувати людину», тобто, «повернути її у центр» суспільства.

Подякувавши учасникам семінару за їхню працю, яка полягає саме в тому, щоб намагатися повернути людській особі належне їй місце, Папа зауважив, що вони чинять це, щоб «людину більше не викидалося, як непотріб». Адже сьогодні «викидаються діти, нам же всім відомо про рівень народжуваності тут, у Європі, викидаються похилі віком, адже вважається, що вони непотрібні. Викидається ціле молоде покоління, і це – важка проблема», – підкреслив Святіший Отець, вказуючи на вражаючий рівень безробіття серед молоді віком до 25 років, які «не вчаться, бо не мають можливості, і не працюються, бо немає роботи». «А яким буде наступний непотріб? Будь ласка, зупинімося, поки ще є час!», – закликав Папа, ще раз відзначивши важливість праці, спрямованої на те, щоб поставити людину у центр роздумів і життя. 

За матеріалами: Радіо Ватикану 

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів: