ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

суботу, 20 вересня 2014 р.

20.09.2014р. Б. / Карітас України і п’ять програм допомоги у нинішній кризі

Майдан
З кінця листопада 2013 року столицю та інші міста України охопили складні соціально-політичні події, які тривають і досі. Через свавілля чинної влади і насильства щодо мирних громадян тисячі українців травмовано, більш як 1600 вбито, сотні зникли без вісти, десятки тисяч вимушені покинути власні домівки, втікаючи з місць окупації і терору.
 
За офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я — яку громадські активісти вважають суттєво заниженою, — понад 120 мирних громадян України було вбито під час подій Євромайдану, більш ніж 2200 осіб травмовано. Станом на 13 серпня 2014 р. досі залишаються зниклими без вісти під час подій Євромайдану 29 чоловік. Ще 47 осіб загинули під час протистоянь в Одесі 2 травня 2014 року. 

З початку операції на сході України вбито 1543 осіб, поранено 4396, з яких 2589 — цивільні люди, включаючи 30 дітей. Про це йдеться в повідомленні ООН від 6 серпня 2014 р. Втрати українських силовиків внаслідок бойових дій і нещасних випадків, пов’язаних із ними, за березень-липень становлять більше 390 осіб (інформація станом на 8 серпня). За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, з середини квітня терористи на сході України викрали сотні людей. Серед них — 46 журналістів, 112 міліціонерів, 91 солдат і прикордонник, 26 представників ОБСЄ, 22 депутати, члени політичних партій та голови місцевих рад. Доля більш як 465 людей залишається невідомою. Усього за час конфлікту бандити захопили 924 заручники, з яких станом на 8 серпня 2014 року звільнено 465. 

У відповідь на такі обставини Карітас України запровадив низку гуманітарних програм допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на сході України:
 
1.    Медико-соціальна та матеріальна допомога постраждалим і членам родин загиблих під час масових протестів в Україні.
 
З квітня до кінця липня 2014 року працівники Карітасу України прийняли та надали допомогу для 60 найбільш потребуючих людей, які зазнали тілесних ушкоджень (тяжкого, середнього та легкого ступенів); є малозабезпечені й ті, хто мав гостру потребу в належній допомозі та підтримці. 

Допомогу здійснено  за такими напрямками:
•    соціальний (соціальний супровід, оплата послуг у відновленні втрачених документів, консультування та інформаційна підтримка);
•    матеріальний (придбання побутової техніки, будівельних матеріалів для проведення ремонтних робіт, продуктових наборів, одягу та взуття);
•    медичний  (закупівля медикаментів згідно з лікарськими рецептами, оплата медичних обстежень, оплата санаторно-курортного лікування, стоматологічні послуги). 

Обсяг і тривалість опіки визначалися залежно від кожного окремого індивідуального випадку і потреб. Допомога надавалась на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Львові, Тернополі, Коломиї, Нововолинську, Бродах, Бориславі. 

Загальний бюджет проекту склав 691,148 грн.
 
2.    Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану, а також важкопоранених під час антитерористичної операції на сході України. 
 
Проект передбачає опіку над особами, які зазнали тяжких тілесних ушкоджень або втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими, мешканцями сіл або малих міст зі всіх регіонів України, мають гостру потребу в належній програмі реабілітації, що включатиме не лише медичний догляд, а й психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги. 

Задля безкоштовного обстеження та консультацій постраждалих із подальшим визначенням тактики та об’єму надання медичної допомоги працівники програми співпрацюють з адміністраціями клінік в Україні та за кордоном. Ведеться кооперація з ініціативними групами волонтерів Євромайдану, використовується єдина база даних. Працівники Карітасу України активно залучають адміністрації лікарень, щоб оптимізувати витрати і для шукати додаткових спонсорів для здійснення програми. 

Проект стартував 1 червня 2014 р., і на сьогодні зусиллями працівників Карітасу і партнерами проконсультовано та обстежено близько 80 постраждалих. Шерег оперативних втручань — протезування, діагностика й консультації — проведено безкоштовно, головно для постраждалих, які були проліковані не повністю або з ускладненнями. Станом на 15 серпня 2014 р. кількість отримувачів такої допомоги становила 46 осіб. 

На наступному етапі, за вересень-жовтень, буде здійснено тривале лікування та реабілітація важкопоранених, другий етап лікування у випадках закінчення терміну фіксації переломів, оперативного втручання, лікування травм хребта і голови від вогнепальних поранень тощо. 

Загальний бюджет проекту сягає 3,425 млн. грн. (297,791 EUR). Станом на 01.08.2014 витрачено 495, 606 тис. грн.
Карітас біженці допомога
3.    Психологічний супровід постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні.
 
Проект психологічного супроводу передбачає надання психологічної та психотерапевтичної допомоги у формі індивідуальної та групової роботи. Допомогу надають постраждалим, членам їхніх сімей і свідкам масових протестів в Україні. Цим займаються кваліфіковані фахівці на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі; також залучено 17 психологів і психотерапевтів у Києві, Харкові та Дніпропетровську. 

Загалом проект охоплює 320 осіб і має на меті кризову інтервенцію та довготривалу опіку над людьми, які потребують психологічного супроводу. 

Щоб оптимізувати надання цієї допомоги, Карітас України провів два тренінги для фахівців організацій Карітасу, служби військових (капеланів) священиків Комісії з питань здоров’я УГКЦ, які працюють з постраждалими на Майдані в Україні, та з ГО « Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій». Триває активна співпраця з УКУ, іншими психологами і психотерапевтами, які працюють у госпіталях, постраждалими під час масових протестів та АТО, із сім’ями загиблих. 

Загальний бюджет проекту становить 1,01 млн. грн. (100,000 USD), із них 750 000 грн призначено на надання психологічної допомоги. Станом на 01.08.2014 на надання послуг психологічної допомоги витрачено близько 223,685 тис. грн, на навчальні семінари та друк матеріалів — 38,868 грн.
 
4.    Опіка переселенцями з Криму та східних областей України. 
 
Проект передбачає забезпечення можливості безпечного і достойного життя вимушеним переселенцям, які проживають у регіонах західної України.
Мета діяльності:
•    Задоволення базових потреб вимушених переселенців у західних областях України (продукти харчування, одяг і взуття, гігієнічні пакети, також проживання, транспортні послуги);
•    Забезпечення юридичної допомоги (консультування і супровід у виробленні документів)  та соціального супроводу (сприяння адаптації, допомога у пошуку працевлаштування);
•    Психологічна підтримка і консультування для уразливих, постраждалих від конфлікту вимушених переселенців (включає первинну діагностику, групову та індивідуальну роботу з дітьми і дорослими). 

Підхід Карітасу України до опіки над переселенцями — індивідуальний і передбачає скрупульозну оцінку їхніх потреб. Увагу зосереджено на найбільш потребуючих: насамперед це вагітні жінки, багатодітні сім’ї, сім’ї з інвалідами та неповносправними, пенсіонери. Працівники Карітасу не дублюють послуг, що їх надають інші організації, служби, ініціативи: ми співпрацюємо і об’єднуємося заради якнайкращої допомоги вимушеним переселенцям із Криму та східних областей України. Наша мета — допомогти кожному знайти способи облаштувати своє життя у нових умовах. 

Шість регіональних організацій Карітасу України у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали й надають допомогу вже для понад 2000 переселенців. 

Загальний бюджет цього напрямку роботи сягає 4,457 млн. грн. (278,577 EUR), станом на 01.08.2014 витрачено близько 409,483 тис. грн.
Карітас Словянськ допомога
5.    Надання допомоги постраждалим від гуманітарної кризи на сході України.
 
Від початку проведення антитерористичної операції на сході України та напливу в усіх областях тимчасово переміщених осіб з територій, де ведуться бойові дії, Карітас України спрямував свою діяльність на допомогу потребуючим у Донецькій та Луганській областях. Зокрема, у час, коли інфраструктура визволеного Слов’янська було паралізована через ушкодження електро-, водопостачання і каналізації, працівники Карітасу забезпечили понад 15 000 потребуючих у Слов’янську та Краматорську більш як 110 тоннами питної води. Також узято під опіку геріатричний пансіонат у Донецьку, де живе близько 50 самотніх людей похилого віку. Придбано необхідні для повноцінного функціонування закладу гігієнічні засоби, медикаменти, обладнання на загальну суму 9 600 USD. 

На базі новоствореного представництва Карітасу України у Харкові з вересня передбачається забезпечення базових потреб (продуктові та гігієнічні набори, одяг, взуття, обігрівачі, питна вода) для декількох тисяч людей, зачеплних гуманітарною кризою в Донецькій та Луганській областях, надання їм соціальної, юридичної та психологічної допомоги. Фокус такої роботи спрямований насамперед на літніх людей, осіб з особливими потребами, сиріт, малозабезпечених, багатодітні сім’ї. Поряд із тим, планується, встановлення вікон (скло та склопакети) для близько 4 000 мешканців Слов’янська й передмість, додатково у 5 школах і дитячих садочках. 

Загальний бюджет цього напрямку роботи становитиме понад 1,5 млн. грн.

За матеріалами: caritas-ua.org

Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: