ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

суботу, 26 вересня 2015 р.

26.09.2015р. Б. / Греко-католицька громада Караганди відсвяткувала десяту річницю освячення храму

20 вересня українська греко-католицька громада міста Караганди в Казахстані відзначала 10-ту річницю з дня освячення свого храму. У цей день всі парафіяни пригадували собі гарний осінній день 18 вересня 2005 року, коли до Караганди завітали численні гості на освячення новозбудованого храму Покрови Пресвятої Богородиці.

 Архиєрейську Літургію та освячення храму тоді провів єпископ Василь (Семенюк), тепер Митрополит Тернопільсько-Зборівський, за участю Його Еміненції Кардинала Ігнатія Муси Дауда, префекта Конгрегації для Східних Церков, який спеціально прибув тоді з Ватикану на освячення храму.

Сьогоднішня пам'ять цієї події, хоча відбувалася набагато скромніше, проте згуртувала українську громаду в Казахстані та дала можливість згадати цю чудову подію десятирічної давнини.

Святкову Літургію в храмі очолив митрофорний протоієрей отець-доктор Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії, який прилетів до Казахстану на запрошення Апостольского делегата для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії отця Василя Говери. У Літургії взяли участь майже всі греко-католицькі священики, які несуть своє служіння в Казахстані та які приїхали до Караганди з представниками своїх громад з Павлодару, Астани, Жезказгану та Шидертів. Також на Літургії був представник від греко-католиків з Російської Федерації отець Андрій Звєрєв з Челябінська.

Особливими гостями на Літургії були представники Римо-Католицької Церкви в Казахстані: це митрополит з Астани Томаш Пета, єпископ Карагандинський Аделіо дель Оро та єпископ-помічник з Астани Атаназій Шнайдер. Крім єпископів були також римо-католицькі священики, які служать в Казахстані, а також ректор духовної семінарії з семінаристами.

Після відправленої Літургії отець Василь Говера подякував усім присутнім за те, що розділили радість з нагоди ювілею освячення храму та представив гостей, які прибули на це свято. Після цього в храмі відбувся невеликий концерт духовної музики, який підготували парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці.

По завершенні концерту відбулася презентація штучномовної версії Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», яку провів отець Мирон Бендик, один із членів робочої групи з написання тексту цього Катехизму. Треба також зазначити, що день перед тим, 19 вересня, в приміщенні римо-католицької духовної семінарії відбулося офіційне відкриття нового академічного року, в рамках якого відбулася також презентація Катехизму для викладачів та студентів семінарії, котру провів отець доктор Мирон Бендик.

Після невеликого духовного концерту в храмі на площі біля храму всіх парафіян та гостей чекав справжній сюрприз - хор та ансамбль українського товариства з Павлодару приготували чудовий концерт української пісні. Гості з Павлодару, члени українського товариства прибули на чолі зі своїм головою паном Михайлом Парипсою, який вже багато років очолює український культурний центр в Павлодарі та одночасно є Головою  Асоціації «Українці Казахстану».

Звучали українські народні та популярні пісні. Треба зазначити, що для нашої громади в цей день відбулося правдиве маленьке чудо, адже по прогнозу погоди мав бути цілий день дощ, і тоді не було би можливості провести цей концерт, але всім на диво дощу не було аж до вечора, таким чином вдалося провести всю заплановану програму. Концерт міг би ще довго продовжуватися, бо Павлодарський колектив є досить відомий не тільки в Павлодарі, але і в усьому Казахстані, але крім духовного треба також не забувати і про хліб насущний.

Тому після завершення концерту всі гості вже традиційно мали можливість поласувати правдивим узбецьким пловом. Парафіяни та гості ще довго не хотіли розходитися та спілкувалися між собою.

За десять років багато змінилося. Багатьох людей вже Господь покликав до себе до вічного життя, в храмі було багато дітей, яким ще менше десяти років і які не пам’ятають посвячення храму. До цього малого ювілею практично було завершено різьбу на бічні кіоти іконостасу. Можемо без перебільшення сказати, що іконостас у храмі став правдивим витвором мистецтва та ще багато років буде милувати око всіх парафіян та гостей храму, які зайдуть до церкви помолитися. Дякуючи різбярському умінню нашого парафіянина Миколи Гачки роботи наближаються до кінця. Дуже надіємося, що наша парафія в Караганді буде продовжувати розвиватися і надалі і зможе святкувати свої наступні ювілеї ще більш святково та урочисто.

Прес-служба УГКЦ в Казахстані

Немає коментарів: