ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

середу, 2 вересня 2015 р.

02.09.2015р. Б. / Папа: Утішення християнина в Ісусі, а не в порожніх балачках

Надія на кінцеву зустріч з Христом скріплюється між християнами взаємним утішенням «добрими словами і добрими ділами», а не пустопорожніми балачками. Про це говорив Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час Святої Меси в резиденції «Дім святої Марти».  У вівторок, 1 вересня 2015 р., після літньої перерви відновилися ці Папські богослуження для окремих груп вірних.

Спонукою для цих роздумів стало читання із Послання святого Павла до Солунян, в якому розповідається про неспокій у громаді, яка запитувала апостола про те, як і коли відбудеться другий прихід Христа та якою буде доля померлих.

Святий Павло, як пригадав проповідник, стверджує, що «Господній день» прийде несподівано, «немов злодій», але додає, що Ісус прийде принести спасіння тим, які вірують у Нього, тому радить: «Втішайте один одного і будьте один одному допомогою». І саме це, наголошує Папа, сповнює надією.

«Чи ми говоримо між собою про те, що Господь прийде, що ми Його зустрінемо? Чи може балакаємо про багато різних речей, також і про богослов’я, про церковні справи, про священиків і монахинь, про монсеньйорів, тощо? Чи нашою розрадою є ця надія? “Втішайте один одного”: втішайте у спільноті. Чи у наших спільнотах, на парафіях говориться про те, що ми чекаємо Господа, Який прийде? Чи може пліткується про те чи інше, провадяться порожні балачки, лиш би час минав швидко і не надто нудно?», – запитував у цьому контексті Святіший Отець.

У світлі респонсорійного псальма: «Я певен, що споглядатиму милість Господню в землі живих», – Папа заохотив слухачів також дати відповідь на запитання про те, чи маємо впевненість у тому, що споглядатимемо Господа. А прикладом може бути постать біблійного Йова, який, незважаючи на різні життєві негаразди, непохитно повторював: «Знаю, що Бог живий і Його побачу, бачитиму Його цими очима».

«Так, це правда, – додав проповідник, – що Він прийде судити, і коли входимо до Сикстинської каплиці, бачимо прекрасну картину Страшного суду. Але задумаймося також над тим, що Він прийде для того, щоби зустріти нас, щоби кожен міг Його побачити цими очима, обійняти Його і завжди з Ним перебувати. Ось такою є надія, яку також святий апостол Петра каже пояснювати ближнім своїм життям, давати свідчення надії. Це і є справжнє утішення».

Немає коментарів: