ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

середу, 3 грудня 2014 р.

03.12.2014р. Б. / Виставка ікон, присвячених Майдану та АТО відкрилася у Києві (+фото)

Виставка ікон, присвячених Майдану та АТО
Майстри з України, Польщі, Словаччини та Франції представили свої іконописні роботи, присвячені темі Майдану та АТО на виставці, яка 1 грудня відкрилася у Києві.
 
18 учасників іконописного пленеру «Милосердя в іконі», що відбувався в Михайлівському монастирі, представили свої роботи. Після завершення виставки частина з них буде подарована у польські шпиталі, де перебували на лікуванні активісти Майдану та українські військові. 

На іконописний пленер, що тривав у Києві протягом тижня, прибули майстри з Польщі, Словаччини, Франції та України, двоє з іконописців приїхали з Донецької області. Метою пленеру, який спільно організував Відділ соціального служіння УПЦ Київського Патріархату з посольством та генеральним консульством Польщі, було представити ікони, що відображатимуть події Майдану та неоголошеної війни на Сході-Півдні країни.
виставка ікон
«Зараз ми переживаємо спокусу почати Третю світову війну, але ми завжди зробимо все, щоб цього не сталось. Ми повинні показати незламний дух. І те, що зараз відбувається в Україні та Європі, свідчить про його пробудження. Ми бачимо добровольців, які не бояться смерті. Народ не байдужий до подій і ми відчуваємо підтримку з боку Європи та Америки. Важливо, що подібний пленер присвячений темам Майдану та АТО і завдяки ньому зібрались люди з різних країн. Дякую вам за цю підтримку», — заявив Патріарх Філарет. 

На відкриття експозиції завітали представники й інших конфесій, зокрема римо-католики та лютерани. Пастор Ральф Хаска пригадав Майдан, під час якого теж був в епіцентрі подій, та відзначив особливу роль ікони. Хоча Лютеранська Церква не має особливої традиції ікон, однак сам він відчуває до них потяг. Підтримали виставку і представники римо-католицького собору св. Олександра, який теж приймав поранених під час революції.
виставка ікон
«Треба творити і відображати події минулого. Ми бачили тісну співпрацю між Римо-Католицькою Церквою та УПЦ КП під час Майдану, вона триває і досі. Були випадки, коли ми не могли прийняти поранених активістів у храмі св. Олександра і вони знали, що завжди можуть звернутись у Михайлівський собор. Наразі потрібно творити милосердя та продовжувати співпрацю заради милосердя», — поділився о. Йосип Костевський. 

Виставка знаходиться у тому ж приміщенні, де триває виставка речей із зони АТО від Національного військово-історичного музею України. Тому ікони стали сусідами з уламками зброї, броні, особистими речами солдатів як то обгоріле Євангеліє, вервиці, прапори тощо. 

Додамо, що почесні гості виставки отримали особливі подарунки — ікони, написані на бруківці з Майдану від польського майстра Міхала Плоскі. Цим він зробив особливий акцент на ролі революції. 

Чималу підтримку у проведенні та організації пленеру надали Посольство Польщі в Україні та Генеральне консульство Польщі. Посол РП в Україні Генрік Літвін нагадав, що поляки лишаються поруч з українцями та готові прийти на допомогу: «Ми — частина того простору, де зустрічаються східне та західне християнство. І тому мистецтво має такі цікаві результати цього поєднання, що ми бачимо на виставці. Важливо те, що твори будуть відправлені у шпиталі, де проходили лікування українські активісти та бійці. Ми маємо ще чимало спільних ініціатив і будемо завжди підтримувати Україну на її шляху до повної незалежності».
виставка ікон
На відкриття завітав також міністр культури Євген Нищук разом з директором Департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Андрієм Юрашем. Останній підкреслив, що Україна показала особливий приклад та явила свою духовність світові: «Україна є тією країною, яка завжди показувала приклад іншим не зброєю, а культурою та духовністю. І події минулої зими показали, що суспільство тісно взаємодіє з релігією, коли люди очистились на Майдані. Така співпраця мусить тривати й надалі і ця виставка — ще один приклад тому». 

Виставка ікон пленеру «Милосердя в іконі» триватиме до 19 січня. Вона відчинена щодня, без вихідних, з 10:00 до 18:00 у виставковому залі Андріївської церкви (вул. Андріївський узвіз, 23). Вхід вільний.
виставка ікон

За матеріалами: РІСУ

Джерело:    КРЕДО 

Немає коментарів: