ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

суботу, 22 грудня 2012 р.

22.12.2012р. Б. / Церква, медіа і кінець світу


 
Кінець світу, який не відбувся став темою обговорення представників Церкви і ЗМІ 21 грудня у Вінниці. Організаторами круглого столу який був проведений у рамках V Всеукраїнської Різдвяної виставки-ярмарку християнської літератури, стали Релігійно-інформаційна служба України, часопис CREDO та Асоціація християнських видавців України.
 
Також під час круглого столу відбулася перша публічна презентація книжки «Церква і медіа: сім кроків до порозуміння», яку нещодавно видала РІСУ. 

Аналітик Марина Довженко представила моніторинг, який вона проводила протягом грудня, щодо висвітлення світськими медіа теми кінця світу. Вона акцентувала на тому, що ЗМІ цікавили насамперед скандальні та цікаві подробиці, до прикладу vip-набори для порятунку, натомість позиція Церкви була висвітлена фрагментарно. ЗМІ частково «почули» думки православних Церков, але позиція католиків і протестантів залишилася непоміченою. 

На думку редактора релігійно-суспільного часопису CREDO о. Миколи Мишовського, ця подія виявилася лакмусовим папірцем, і довела, що іспит кінцем світу не склали ані медіа, ані Церкви. «Медіа не склали іспиту на серйозність і показали, що більше є засобами розваги, аніж інформації. А паніка, що частково зачепила українців, доводить, що Церкви не до кінця виконують свою місію», - пояснив він, додавши, що не існує самого інформаційного приводу, адже сучасні жерці майя спростували 21 грудня 2012 року, як дату ймовірного кінця світу. 

Секретар Вінницького єпархіального управління УПЦ о. Владислав Демченко зазначив, що протягом останніх місяців Церкви «відбивалися» від атак журналістів з питаннями щодо кінця світу, і в єпархії навіть був призначений священик, що відповідав за комунікацію з журналістами на цю тему, хоча спеціально кінець світу як інформаційний привід не використовували. «Нашим основним повідомленням було те, що кінець світу таки буде, але він не прив’язаний до конкретної дати і коли буде кінець світу люди не зможуть врятуватися за допомогою ножа чи мотузки, чи будь-якого рятувального набору», - сказав о. Владислав. Він також наголосив на тому, що паніка навколо «кінця світу» довела, наскільки ЗМІ є сильними у впливі на громадську думку, а тому повинні відповідальніше ставитися до своїх повідомлень. 

Пастор Олександр Козубовський, перший заступник обласного єпископа ВСЦ ЄХБ вважає усі новини про кінець світу духовною провокацією, спекуляцією, адже, якщо люди зневірюються, тоді Церква втрачає авторитет. 

Життя, смерть, радість, страх – це ті теми, які завжди цікавитимуть людей, а отже знаходитимуть відображення в медіа, пояснили журналісти медійне зацікавлення темою кінця світу. Хоча і погодилися, що часто журналістам бракує професійних навиків, щоб добре висвітлювати теми, що пов’язані з життям Церков, але й представникам Церков часто бракує комунікативних навичок, щоб добре доносити через медіа своє послання. 

На думку організаторів круглого столу, висвітлення кінця світу у ЗМІ є лише ілюстрацією непорозуміння між Церквами і медіа, які багато втрачають через взаємні звинувачення. Церкви часто почувають себе незатишно, адже протягом віків вони єдиним джерелом інформації для людей, а тепер усе змінилося. Журналісти ж «бояться» висвітлювати теми церковного життя, бо воно не завжди є для них зрозумілим, а священики не докладають достатньо зусиль, щоб зробити свої повідомлення доступнішими для ширшої аудиторії. 


Саме питанню порозуміння між Церквами і медіа присвячений посібник з основ комунікації та зв’язків з громадськістю, який видала РІСУ за підтримки Koch Foundation. Презентація у Вінниці була першим публічним представленням праці чотирьох авторів, які поєднали теорію комунікацій та контекст діяльності Церков в Україні. Книжка розрахована на працівників церковних прес-служб, журналістів та буде корисною для провідників Церков та керівників релігійних організацій. 




 

Джерело:     КРЕДО

Немає коментарів: