ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

понеділок, 16 грудня 2013 р.

16.12.2013р. Б. / Чи можемо ми пришвидшити Друге пришестя?

Христос суддя
У храмі Пресвятої Діви Марії (Маріяцькому костелі) Кракова 12 грудня 2013 р. відбулася остання на цей рік зустріч четвергових катехиз «Католицизм від А до Я». Це обговорення стосувалося літери К: «К як Кінець світу». Домініканець, доктор теології о. Матеуш Пшановський говорив про справжню католицьку позицію щодо поновного приходу Христа на світ.
 
«Чи на насправді хочемо, щоби Ісус Христос знову прийшов на землю?» — роздумував о. Матеуш. Він вказав, що тільки людина, яка відкриває близькість Бога у щоденності, будить у собі прагнення бути з Ним у вічності. Саме таке навернення, постійна переміна себе  і молитва стають відповіддю на запитання з 18‑го розділу Євангелія від св. Луки: «Чи Син Божий знайде віру на землі, як прийде?» 

«Що було би, якби Парузія (Друге пришестя) сталося тепер?» — несподівано запитав о. Пшановський. У відповіді він підкреслив, що це виглядає нереальним. Що чимало людей не знають, як очікувати на повторний прихід Ісуса на землю. Не знають, бо неспроможні осягнути цього розумом. «Це незрозуміло для людини, яка не вірить, що Бог може усе», — сказав домініканець. Необмеженість Бога він визнав підставою для ствердження, що «якщо Бог покликав світ до буття, то Він може також і завершити його існування». 

Саме з цього усвідомлення безконечності Бога, за словами о. Пшановського, випливає повна смирення позиція людини, яка вірує в кінець світу. Така людина має готові взірці до наслідування: Йосипа, який чував навіть уві сні, Марію, яка усвідомлювала, що міць Бога перевищу найсміливіші сподівання людини, і Йоана Хрестителя як взірця активного очікування. «Вміти правильно чекати на остаточний прихід Ісуса — це благодать», — підкреслив священик. 

Він виразно зазначив, що людину часто шарпають протилежні почуття: з одного боку, вона часто почувається непристосованою до світу, а з іншого — сприймає його як свій дім. У контексті мислення про кінець світу перед людиною найчастіше постає апокаліптичне видіння. Знищення всього, до чого ми прив’язані, і настання чогось дивного і неприродного. Тоді як саме в ту мить і настане виповнення часів, віддання істинному володареві того, що люди отримали на землі у власність: відбудеться зцілення світу. «Саме тоді все буде зрештою нормальним, як прийде Господь Ісус», — наголосив чернець. 

На завершення о. Пшановський побажав слухачам тільки одного: «Скажімо в цей Адвент бодай один раз щиро: Marana Tha! Прийди, Господи Ісусе!»
 
За матеріалами: Gość Niedzielny 

 Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: