ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

04.12.2015р. Б. / 10 фільмів, які варто переглянути католикам

У світі кіноіндустрії є багато хороших фільмів, із хорошою якістю та глибоким змістом. Отже час від часу з’являється стрічка, авторам якої вдалось донести до глядача ключові аспекти віри, дозволивши йому подивитись на віковічні істини, передані мовою кіно.

Такі фільми стають свого роду вікнами, через які можна побачити основи; вони додають кольору, звуку і голосу тόму, що є невидимим для ока, однак фундаментальним для розуміння християнського життя.

Пропонуємо до Вашої уваги 10 фільмів, які варто переглянути усім католикам. Цей список далеко не є вичерпним, його можна все доповнювати і доповнювати.

1. «Це прекрасне життя» It's a Wonderful Life (1946)

Це один із класичних фільмів різдвяного сезону. Фільм допомагає нам зрозуміти значення чесного служіння іншим, і нагадує про те, що наші вчинки слід вимірювати не за їх неодмінними результатами, але за їх довготривалими наслідками. «Людина, яка має друзів, не може бути невдахою», – каже Клеренс. Невдахою також не може бути жоден чоловік чи жінка, які люблять, і яких люблять. В кінці фільму, коли дзвонять церковні дзвони на відзначення народження Господа, Котрий прийшов не шукати власної слави, але чинити добро і служити людству, відчай головного героя перемінюється в радість, він відчуває себе близьким до всіх навколо себе. Піднімаються голоси, які вже не просять про допомогу, але співають, радіючи славі Божого народження.

2. «Бен-Гур» Ben Hur (1959)

Цей класичний фільм провадить глядача до зустрічі з історичною постаттю Ісуса. Глядач супроводжує Бен-Гура впродовж його епічної подорожі від знаті до рабства на галерах, від слуги до свободи в якості прийомного сина знатного римлянина, від тріумфу і визнання до страждань і відчаю його ближніх. І ми також зустрічаємо іншу особу, яка наче супроводжує Бен-Гура на відстані – Ісуса Христа. Бен-Гур є людиною, яка перебуває у постійному пошуку, і його серце не зазнає спокою, поки не досягне того, чого палко прагне – Христового лиця.

3. «Місія» The Mission (1986)

Події фільму розвиваються навколо місії єзуїтів у Парагваї. Сюжет несе глибоке послання про прощення і примирення, а також показує життєву картину роботи місіонерів 18-го століття у Південній Америці. Фільм демонструє дивовижність людського потенціалу, любов Бога і ближнього, чесноти і спасіння, однак не приховує темні аспекти людського серця. Музична доріжка до цього фільму, автором якої є композитор Енніо Марріконе, сама по собі є шедевром.

4. «Падре Піо» Padre Pio (2000)

Біографічна історія Отця Піо у двох частинах. Фільм знятий за мотивами реальних подій. Святий о. Піо, Франческо Форджоне, народився 25 травня 1887 року в П'єтрельчіні (Італія), в дієцезії Беневенто. До ордену Братів Менших Капуцинів вступив 6 січня 1903 року як кандидат у пресвітери. Висвячений був 10 серпня 1910 року в катедрі в Беневенто. 28 липня 1916 року прибув до монастиря Сан Джованні Ротондо, на пагорбах Гаргано, де, за винятком невеликих перерв, перебував аж до дня смерті, тобто до 23 вересня 1968 року. У п'ятницю, 20 вересня 1918 року, в чернечому хорі старої церкви під час молитви перед Розіп'ятим отримав стигмати, які залишалися відкритими і кровоточивими впродовж п'ятдесяти років.

5. «Страсті Христові» The Passion of the Christ (2004)

Цей фільм – спроба відтворити останні 12 годин життя Ісуса Христа. Сюжет фільму, режисером якого виступив Мел Ґібсон, базується на біблійній розповіді. Дія розпочинається в Гетсиманському Саду, а завершується на Голготі. Останній кадр – воскресіння Ісуса.

6. «Кароль: чоловік, котрий став Папою» Karol. Człowiek, który został Papieżem (2005)

Фільм з двох частин розповідає про життя Кароля Войтили, котрий згодом став Папою Іваном Павлом ІІ. Перша частина присвячена зростанню Войтили і його пережиттям з ІІ Світової війни. Друга частина розповідає про повоєнні роки майбутнього Папи. В кінці фільму помирає Папа Іван Павло І і Кароль Войтила їде на конклав, з собою має тільки одну невелику валізку. Він має намір швидко повернутись додому, бо там на нього чекає багато обов’язків і незавершених справ…

7. «Джузеппе Москаті: зцілююча любов» Giuseppe Moscati - L'amore che guarisce (2007)

Історія про життя італійського лікаря і святого Католицької Церкви, котрий усім своїм життям і діяльністю показував, що головною силою в житті людини є любов. Москаті був лікарем в Неаполі на початку 20-го століття. Його дослідження привели до відкриття інсуліну для лікування діабету. Перед тим як оглядати пацієнта чи проводити дослідження, він завжди ставав у Божій присутності. Своїх пацієнтів заохочував приймати Таїнства, а вбогих лікував безкоштовно.

8. «Єжи Попєлюшко: свобода в нас» Popiełuszko. Wolność jest w nas (2009)

Цей фільм розповідає правдиву історію польського католицького священика Єжи Попєлюшко (1947-1984), котрого вбили працівники спецслужби Польської Народної Республіки. Цей чоловік із скромного хлопчини з села в Підляшші став духовним лідером свого покоління, а також символом свободи і відваги. Життя о. Єжи показане від дитячих років в польській провінції, під час служби у війську і аж до тяжких випробувань під час військового стану в Польщі на поч. 1980-их років, коли о. Попєлюшко став легендою. Завдяки своїй винятковій духовній силі, теплоті і почуттю гумору, о. Єжи мав загальний авторитет і симпатію. Трагічна смерть і розкриття обставин його вбивства викликали шок і соціальне незадоволення. Сотні тисяч людей відважно вимагали істини і справедливості.

9. «Про людей і богів» Des hommes et des dieux (2010)

Сюжет фільму базується на правдивій історії, яка відбулася зі спільнотою монахів-траппістів у Алжирі. Під час Алжирської громадянської війни у 1996 році сімох з них викрали. Фільм не є надмірним вихвалянням відваги цих сімох чоловіків, ані повістю про сумні події. Навпаки, він є проблиском надії, яка просвітлює світ, сповнений ненависті і насильства. Історія цих чоловіків також є закликом до рішучих дій, навіть тоді, коли доводиться обирати; закликом любити Бога і довіряти йому безумовно.

10. «Там мешкають дракони» There Be Dragons (2011)

Події цього фільму розгортаються під час Іспанської громадянської війни в 1930-их роках. Глядач знайомиться з історіями солдата, журналіста, його батька і священика – Хосемарія Ескріви, котрий жив в реальному житті і став засновником організації «Opus Dei». Бачимо сцени зради, любові і ненависті, прощення, дружби і знаходження сенсу в щоденному житті.Важливо відразу зазначити: «There Be Dragons» - це не біографія святого Хосемарії Ескріва, адже деякі факти і герої абсолютно вигадані, хоча стрижень самої історії тримається на реальних подіях. Цей фільм скоріше про пошук правди, пошук цінностей, і про вибір дороги святості з усіма її труднощами, болем, стражданням і викликами.

Джерело:   Воїни Христа Царя

Немає коментарів: