ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

понеділок, 14 грудня 2015 р.

14.12.2015р. Б. / У Львові представили виставку «Коли святі усміхаються»

Унікальну експозицію народних ікон другої половини ХІХ – початку ХХ ст. відкрили у Національному музеї ім. Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20). Її назва – «Коли святі усміхаються» – характеризує їх настрій, спосіб творення і значення для простих людей. Куратор виставки – Роман Зілінко.

Публіці показують мальовану богомазами на дошках хатню ікону, що побутувала на Буковині, Гуцульщині та Покутті від другої половини ХІХ століття до 1910-х років. Експоновані образи – з фондів Національного музею, музею «Шевченківський гай», духовної семінарії та приватних колекцій. Деякі з них, розповідають у музеї, перший директор Національного музею Іларіон Свєнціцький ще у 30-х роках минулого століття показував відвідувачам.

Задум створення проекту виник ще 5 років тому. Готували його – понад рік. Майже всі ікони до експонування реставрували.

Проект «Коли святі усміхаються» є першою спробою їх ширшого висвітлення та систематизації за хронологією, авторством та іконографією. Також на виставці представлено деякі технологічні особливості створення ликів. 

Організатори виставки переконані, що експозиція буде цікавою не лише для львів’ян, а й для гостей Львова – з інших областей України та з-за кордону, оскільки представляє оригінальні, насичені кольором та людськими емоціями зображення святих, створені непрофесійними майстрами.

Також на виставці передбачені передріздвяні акції, і це, зокрема, тематичні екскурсії про окремих святих, майстер-класи з малювання ікони на склі та дереві, різдвяні співи, дитячі свята.

Оглянути експозицію "Коли святі усміхаються" можна до кінця січня 2016 року.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Немає коментарів: