ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

вівторок, 19 березня 2013 р.

19.03.2013р. Б. / Рецепти галицьких панотців на Піст (1-2)


Рецепти галицьких панотців на Піст (1)


Відколи Галичина увійшла до складу Австрійської імперії, щоправда тоді це було Святе цісарство німецької народності, галицькі клірики почали їздити поза межі Краю, щоб здобувати освіту. Звідти вони часто привозили рецепти, які потім століттями зберігалися в священичих родинах. В теперішніх часах ті рецепти часто залишаються поза увагою кулінарів. Але господині часто ламають собі голову: "Що нині варити – нинькай ж піст?" То пропонуємо до Вашої уваги кілька рецептів. На перший раз три рецепти зуп на строгий піст.

 
Єзуїтська зупка

2 великі картоплини, 2 середні моркви, 2 середні петрушки (корінь і зелень), 1 велика селера (корінь), 2 пореї, 2 ст. ложки олії.

Картоплю, моркву, корінь петрушки, селеру і пору помийте, почистіть і наріжте на кубики. На дно баняка, в якому будете варити зупу, влийте 2 ст. ложки олії. На загріту олію вкиньте нарізані овочі й тушкуйте впродовж  5-7 хвилин, а після цього посоліть і залийте водою. Варіть овочі до готовності. Перед тим, як подати зупку на стіл, наріжте дрібно зелень петрушки і додайте до всього.

 
Бенедиктинська зупа

1 середня головка цибулі, 2 середні моркви, 2 картоплини, ¼ головки капусти, 150 г горошку, 1 карафійол (цвітна капуста), лавровий лист, трошки м’ятки, невеликий корінь селери, томатна паста.
 

Дрібно наріжте цибулю і підсмажте її на олії до золотистого кольору. Всі інші овочі, окрім карафійола,  наріжте на кубики і протушкуйте на олії  10 хвилин. Після цього долийте води і варіть на маленькому вогні доки овочі не зм’якнуть. На сам кінець додайте капусту і карафійол (капуста скоро вариться, тож додається під кінець, щоб не розлізлася). Як додасте капусту, то розведіть томатну пасту (можете її замінити томатним соком), а також додайте м’ятку, сіль і перець до смаку.
 

Італійська помідорова зупа

3 ложки оливкової олії, 4 великих зубці часнику, 2 літри помідорового соку, дві жмені макаронів з твердих сортів пшениці, 2 морквини, 1 середній корінь селери, трошки сухого орігано, трошки базиліку, трошки каррі, чорний перець, білий перець, мелений мускатний горіх, мелена гвоздика.
 

На добре розігріту пательню влийте олію. Коли вона загріється всипте нарізаний тоненькими плястерками часник. Мусите пильнувати, щоб він випадково не пригорів, а тільки зм’як. Коли часник зм’якне, влийте помідоровий сік, посоліть, дайте чорний мелений перець до смаку. Сік тушіть на маленькому вогні, аж доки він не змінить свого кольору. Сік варто час від часу помішувати, щоб він не згорів. За той час поставте варитися в баняку нарізану кружальцями моркву і селеру. Коли сік змінить колір, додайте на кінчику ножа дрібочку меленого мускатного горіха і дрібочку каррі. Коли сік згусне додайте орігано і базилік до смаку. Коли морква і селера будуть вже напівготові, влийте протушкований помідоровий сік до баняка. Додайте макарони. І варіть до готовності.


Рецепти галицьких панотців на Піст (2)

Другі страви на строгий піст
 
Печена картопля з моцькою по-галицьки

Старий галицький рецепт, відомий майже в кожній галицькій родині.
 

Складники: Картопля, 3 ложки нерафінованої соняшникової олії, 2 зубці часнику.

Картоплю почистити, помити і порозкладати на бляшці, попередньо змащену олією. Картоплю можна злегка притрусити листочками розмарину. І поставити в гарячу братруру, щоб пеклася. Часник почистити, розчавити часникодавкою, або дрібненько нарізати, і змішати з олією – це і є моцька. Коли картопля спечеться, подати на стіл. Їсться в той спосіб, що картопля мачається в моцьку.
 

Пісна фасоля по-хорватськи
 

Складники: 500 г фасолі (ясік не підходить), плястерка салєри, 4 середні моркви, 1 великий корінь пертушки, 2 ложки пшеничної муки, 3-4 зубці часнику, 2 великі головки цибулі, сіль, перець, мелена солодка паприка (чайна ложка), лавровий листок, зелень петрушки.
 

Вимиту фасолю проваріть 15 хвилин, тоді відцідіть воду і фасолю заляйте свіжою водою і поставте на вогонь. Води заляйте так, щоб вона покрила фасолю десь приблизно на товщину до двох пальців. Додайте нарізану кружальцями моркву, петрушку та салєру, нарізану кубиками, цілу головку цибулі і солі до смаку. Другу головку цибулі наріжте дрібно і присмажте на олії до золотистого кольору. Коли фасоля закипить, вляйте олію з цибулею до неї. Варіть все на малому вогні. Це потриває десь приблизно годину. За кілька хвилин до готовності киньте до фасолі лавровий листок і всипте запрашку.

Запрашка: На добре розігріту олію висипте муку і на малому вогні, постійно помішуючи, доведіть її до золотистого кольору. Додайте паприку, розведіть все 2 кохлями юшки з фасолі. Пильнуйте, щоб не утворилися грудочки.

Коли фасоля готова, подаючи її на стіл, вкришіть до неї зелень петрушки.

Така страва добре смакує з квашеними огірками або салатом з квашеної капусти.

Примітка: Уже коли фасоля звариться, можете її вимішати з відвареними макаронами у співвідношенні 1 частка макаронів (до переважної більшості італійських макаронних виробів яйце не входить) до 2 часток фасолі. Так отримаєте фасолю по-дальматинськи, або як самі далматинці то називають «пашта-шỳта». Також можете додати попередньо відварену квашену капусту у співвідношенні 1 частка капусти до 6 часток фасолі й отримаєте фасолю по-заґорськи.
 

«Квасна» картопля по-бурґенландськи

Відварену картоплю в «мундирах» добре почистити і нарізати на плястерки. До смаку нарізати кружальцями цибулю і додати до картоплі. Заправити також до смаку олією і яблучним оцтом. Цікава комбінація виходить, якщо дати замість звичайної олії – гарбузової. Посолити і поперчити до смаку. Дати вистоятися годину.


Джерела:  Воїни Христа Царя

Католицький оглядач

Немає коментарів: