ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 2 квітня 2015 р.

02.04.2015р. Б. / В Україні хочуть засудити комуністичний і нацистський режими

Чотири законопроекти про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, відкриття архівів та вшанування пам'яті борців за незалежність України 31 березня схвалили на засіданні Уряду.

Проекти розроблені Українським інститутом національної пам'яті спільно з громадськістю. Йдеться про законопроекти «Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939–1945», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті».

Як пояснив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович, прийняття законопроекту «Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939–1945» означатиме, що врешті втратить чинність прийнятий в 2001 році закон «Про увічнення перемоги у Великій вітчизняній війні 1941–1945 років», списаний з аналогічного російського закону 1996 року.

 «Саме він на сьогодні залишається останньою законодавчою зачіпкою утримання в суспільній свідомості радянських міфів про війну. Дуже важливо, що Україна саме зараз позбавляється міфів, адже вони стали зброєю в руках російської пропаганди, яка використовує їх для мобілізації терористів на боротьбу проти нашої держави», – наголосив В’ятрович.

Прийняття законопроекту «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» має зробити доступними документи колишнього КДБ, які зараз перебувають у віданні сучасних спецслужб та правоохоронних органів. Він також позбавить останні невластивих функцій збереження історичної документації. Такого роду акти прийнято майже у всіх пост-комуністичних країнах, які стали розвиненими демократичними державами, членами ЄС та НАТО.

Законопроект «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» дає правову оцінку режимів, винних у масових вбивствах на українських теренах, та створює необхідні інструменти для подолання наслідків тоталітаризму. Прийняття цього законопроекту покладе край існуванню комуністичних організацій в Україні, дасть можливість провести демонтаж пам'ятників та перейменування вулиць, присвячених людям, винним у репресіях та масових злочинах.

Проект закону «Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті» – це данина пам'яті всім, хто боролися за незалежність в минулому столітті.

«Вояки, які зі зброєю в руках захищають Україну, мають бачити, що держава пам'ятає і шанує їх попередників. Адже тільки там, де пам'ятають загиблих, будуть ті, хто захищатиме живих», – вважає Голова УІНП.

Представляли пакет законів на Уряді Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко та Голова УІНП Володимир В’ятрович.

В’ятрович назвав законопроекти пакетом «невідкладної декомунізації», адже на його думку, їх слід було прийняти ще на початку незалежності. Нинішня підтримка проектів Парламентом засвідчить, на його думку, ґрунтовні зміни в гуманітарній політиці країни.

До написання законопроектів долучилися експерти Центру досліджень визвольного руху, Інституту масової інформації, Інституту медіа права та Реанімаційного пакету реформ.

Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті на урядовому рівні відповідає за відновлення історичної пам'яті та подолання наслідків тоталітарного минулого в суспільстві.


Джерело:   CREDO

1 коментар:

Unknown сказав...

ДАВНО ПОРА!

Саме так, бо якби це зробили чверть століття тому, то нині, не тільки не було б війни з захланною московською імперією, а й сепаратизму як такого теж...

сл.Б. Леонід.