ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 16 квітня 2015 р.

16.04.2015р. Б. / Безкорисливий дар польського дипломата

19 квітня у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці у с. Тартаків Сокальського р-ну Львівської обл. відбудеться унікальна подія – урочисте повернення до церкви Розп’яття, яке у 1898 році вдячні прихожани подарували о. Омеляну Левицькому, за душпастирства  котрого в 1875 році  тут було  споруджено згадану церкву.

Зазначимо, що ця шляхетна ініціатива належить громадянину Республіки Польща, колишньому польському дипломату - послу, нащадку відомого в Україні та Польщі аристократичного родоводу – Станіславу Чарториському, який наразі є власником цієї виняткової історичної пам’ятки. Коли Станіслав Чарториський прочитав напис на пам’ятці, який говорить, що реліквія належала саме о. Омеляну Левицькому, він вирішив повернути її в Україну - прихожанам с. Тартаків.

Станіслав Ян Анджей Чарториський (нар. 8 червня 1939 р у маєтку Конажево біля м. Познань) – польський дипломат. Пан Станіслав є нащадком видатного князівського роду, сином Романа Яцека (останнього власника маєтку Конажево) та Терези Замойської. У 1958-1963 рр. навчався на Юридичному факультеті Познанського університету, магістр права. У 1980-1990 р. р.  – знаний діяч Незалежної профспілки «Солідарність», зокрема її комітету, що гуртував тодішніх приватних хліборобів (фермерів). Водночас діяв також у Комітеті допомоги зневоленим особам, створеним найвищим ієрархом Римо-католицької церкви в Польщі – Примасом Польщі. Станіслав Чарториський був співорганізатором допомоги особам, арештованим під час воєнного стану в Польщі. У 1990-1996 р. р.   - радник-міністр Посольства Республіки Польща в Голландії. З 1996 по 2001 рік був Послом РП у Норвегії. З 2001 р. працював в Міністерстві закордонних справ, зараз перебуває на пенсії. З 2013 р. -  співвласник родового маєтку Конажево біля м. Познань, який після війни було націоналізовано комуністами. У 2006 році був співзасновником Товариства нащадків послів Великого Сейму, що об’єднує осіб предки яких засідали в Парламенті (Сеймі) Речі Посполитої Обох Народів 1788-1792 рр. Той парламент прославився зокрема прийняттям Конституції Речі Посполитої 1791 року, другого після американської конституції основного закону в світі. До речі, Станіслав Чарториський є батьком відомої польської акторки Анни Чарториської.

Ідею Станіслава Чарториського охоче підтримало Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, яке звернулося з пропозицією проведення урочистого заходу до Його Високопреосвященства Владики Михайла Колтуна, Правлячого Архиєрея Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ. Звичайно, владика радо відгукнувся на пропозицію польської сторони.

Дана подія особливо підкреслює момент поєднання та дружби українського та польського народів, є також важливим символом солідарності обох народів у скрутний для України час.

Ігор Галущак
Львів

Джерело:    Воїни Христа Царя

Немає коментарів: