ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 24 жовтня 2013 р.

24.10.2013р. Б. / Польща: Holy wins замість Halloween

Holy wins
Профілі в соцмережах, які противляться пропагуванню Геловіну, в Польщі об’єднують уже тисячі інтернавтів. Також і катехети вже не перший рік приєднуються цієї акції. Однак католики не лише критикують поганський звичай, а й пропонують альтернативу: вечір зі святими.
 
Мода на «святкування тьми» відображає настрої в суспільстві, невпевненість та обізленість чималої частини людей, надто ж молодих. Варто не так «давати вихід злості», як переформовувати реакцію суспільства. А тим більше, не піддаватися нав’язуванню чужих святкувань. 

По деяких школах Польщі батьки стараються про можливість організувати в цей день конкурси на перевдягання «у святих». Наприклад, у Щецінку така ідея була з цікавістю сприйнята дирекцією школи. 

Критики Геловіну вказують, що використання символіки, пов’язаної зі смертю та магією, призвичаює суспільство до окультизму. Також воно співтворить клімат, у якому розвивається ірраціональна течія, що виражається у сотнях мільярдів доларів, трачених у Європі на послуги ворожок і ясновидців. 

Проте замало тільки критикувати неналежні звичаї. Католики роблять наступний крок і пропонують альтернативу: святкування цього дня разом з усіма святими. Щораз то більше парафій організовують у навечір’я урочистості Всіх Святих святкування, яке зветься Holy wins («Святий перемагає»). Holy wins пропонує зовсім інакші цінності, ніж Геловін. Ними є радість, життя, світло й добро, тобто риси святих. Учасники проходять містами у процесіях із реліквіями святих. По деяких парафіях молодь після процесії влаштовує вечори розваг. В інших (як, наприклад, у Мислівіцах Бренчковіцах), процесія завершується концертом прославлення у виконанні групи «Jego Band». 

— Holy wins це відповідь на те, що діється в культурі, на промоцію смерті та окультизм. Але ми не хочемо тільки критикувати. Пропонуємо щось взамін, щось красиве й радісне, — каже о. Пьотр Контни, вікарій парафії блаж. Кароліни в Тихах, де оазова молодь організовує урочистість вігілії Всіх Святих. — Ми хочемо, аби ця вігілія була святкуванням радості від спасіння, яке нам дає Ісус, і видимим знаком якого є святі й блаженні. Це, з одного боку, молитва й катехеза про місце святих у Церкві та нашому щоденному житті, а з іншого — також нагода повеселитися, яка настає після молитовної частини. 

Чому ми хочемо святкувати в такий спосіб? Бо святі — то не бронзові статуї, а люди з плоті й крові, які хоч і боролися зі своїми слабкостями та зовнішніми труднощами, та однак остаточно вибрали Ісуса, і завдяки Ньому виграли життя. Не тільки це життя, земне, але насамперед — вічне. 

Залишається сподіватися, що католики в Україні не проминуть нагоди відсвяткувати урочистість Усіх Святих так, щоб запропонувати нашим довколишнім, ближнім і дальнім, нагоду пізнати християнську радість.
 
За матеріалами: Gość Niedzielny 

Джерело:   КРЕДО 

Немає коментарів: