ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

вівторок, 10 березня 2015 р.

10.03.2015р. Б. / Церква підтримає лише справедливий мир, — спільне звернення єпископату УПЦ КП зі східних областей

Єпископи УПЦ КП з Донецької, Харківської, Луганської, Дніпропетровської та Запорізької областей зібралися 8-9 березня у Дніпропетровську для спільної молитви. Священнослужителі розповіли 9 березня на прес-конференції, що під час недільного богослужіння оголосили спільну заяву щодо ситуації в державі. Зокрема, що Україна — неділима, що Церква має підтримувати військовослужбовців та волонтерів. Розповідає кореспондент РІСУ Софія Богуцька.

Єпископ Симеон“Ми — не за всякий мир, який пропонує нам інша сторона — відмовтеся від Донецької та Луганської областей і буде вам в Україні мир! Це несправедливий мир. А Церква стоїть тільки на засадах справедливості. А справедливим є, коли зберігаються кордони нашої держави!” — йдеться у спільній заяві.

Також єпископи УПЦ КП звернулися до представників УПЦ (МП). “Ми засудили агресора. Ми зробили звернення до Московського Патріархату, в якому закликали, щоб вони не підтримували сепаратистів, навіть таємно. І, змістовно завершуючи цю заяву, ми просили, щоб усі були разом,” — сказав єпископ Дніпропетровський і Криворізький УПЦ КП Симеон.


Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій висловив спільну думку, що саме Церква має зараз показати приклад єдності і прагнення до миру в Україні.

Єпископ ФотійКрім того, єпископи УПЦ КП занепокоєні тим фактом, що УПЦ (МП) фактично визнала Крим російською територією. Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій сказав: “І ось нещодавно ми взнали, що Церква МП фактично визнала від'єднання Криму від України. Єпархії, які знаходяться на території АР Крим, перейшли в пряме підпорядкування Московському Патріарху, а до цього вони підпорядковувалися Київському митрополиту. З церковної сторони визнавалося, що це українська територія. А тепер вони офіційно сказали цією передачею, що Крим — це Росія. І ми теж виступаємо із засудженням цього, тому що це — наші території, які гарантовані були дуже багатьма міжнародними домовленостями”.

Єпископ зазначив, що українці ніколи не захоплювали чужі території, а завжди захищали тільки свою. Тому ми маємо повне право обирати свій шлях. І якщо ми навіть пішли неправильною дорогою — то це наша внутрішня проблема і ніхто не в праві вказувати, як нам жити.

Єпископ АфанасійЄпископи занепокоєні тим, що у зоні АТО не дотримуються оголошеного перемир'я. Свою паству змушений був покинути єпископ Луганський і Старобільський УПЦ КП Афанасій. Він розповів, що його буквально депортували з Луганська. Зараз владика перебуває у Северодонецьку. Повернутися до Луганська змоги немає. “На сьогодні ситуація у Луганську двояка. Я веду певні переговори з керівництвом так званої ЛНР і вони, в принципі, не проти КП. Вони на офіційному рівні засвідчують, що КП має таке саме право на існування в так званій ЛНР, як і МП, як і всі інші конфесії. Але, насправді, цього не відбувається. Тому що, якби я сьогодні захотів заїхати в Луганськ — мене просто не пропустять,” — зазначив єпископ Афанасій.

Храми УПЦ КП на підконтрольній ЛНР території зараз закриті. Втім, там і досі залишається 15 священиків УПЦ КП. Зокрема, у самому Луганську підпільні служби проводить секретар єпархії. “Він у себе вдома збирає вірян і служить літургії. Приходить досить таки багато на богослужіння людей. Вони хочуть чути українську мову і моляться за Україну. Є там люди, які хочуть України і не можуть терпіти те, що там діється,” — пояснив очільник Луганської єпархії КП владика Афанасій.

Натомість на підконтрольній Україні території області храми діють. Більшість священиків посилено займається допомогою українській армії, як правило, це капеланська служба. Вони їздять по батальйонах, бо духовні потреби є у всіх. Особливо у тих хлопців, котрі стоять на передовій і бачать кожен день смерть. “Для бійців священики УПЦ КП влаштовують богослужіння навіть у землянках,” — уточнює єпископ Луганський і Старобільський Афанасій.

Завершальним етапом зустрічі єпископів східних областей у Дніпропетровську стане участь у спеціальному тренінгу «Підтримка діяльності волонтерських організацій, що займаються питаннями переселенців та бійців АТО». Тренінг-сесія проводиться в рамках роботи Київського ресурсного центру для випускників програм обміну за підтримки Дніпропетровської ОДА та Посольства США у партнерстві із Синодальним відділом соціального служіння Української Православної Церкви Київського Патріархату. Захід спрямований на підтримку волонтерських організацій та ініціативних груп, діяльність яких пов’язана із наданням допомоги для ветеранів АТО та переселенців із Сходу України та Криму.

Другий день тренінгу відбудеться у Дніпропетровській духовній семінарії. “Ми і надалі будемо підтримувати всіх військових. Українська Церква — вона на передовій з українським солдатом. Ми запрошуємо всіх доєднуватися і працювати разом, щоб перемога була на нашій стороні,” — підсумував зустріч з пресою єпископ Дніпропетровський і Криворізький УПЦ КП Симеон.

Джерело:    Воїни Христа Царя

Немає коментарів: