ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

середу, 18 червня 2014 р.

18.06.2014р. Б. / Таємне і явне. За все своя нагорода від Бога

метелики

  Роздуми над Словом Божим на середу ХІ звичайного тижня, рік ІІ

  Чому Ісус у цьому уривку наголошує на цих трьох речах: милостиня, молитва та піст? Тому що в юдеїв ці три складники вважалися основою праведності.  З уривку Писання видно, що вони це робили для себе, щоб люди їх прославляли. Тим самим лицеміри, як їх називає Ісус, прославляли  себе. Прославляння себе автоматично означає возведення себе на місце Бога.

В сьогоднішньому християнському житті молитва, милостиня та піст також є одними з основних духовних практик християн. Але для перевірки хочу запитати себе  для чого або кого я молюсь, даю милостиню або пощу? Для себе, щоб задовільнити своє сумління? Із відчуття обов’язку, для галочки? Із щирим серцем? Для того, щоб показати «приклад» і «навернути» моїх невіруючих родичів, сусідів, колег, друзів? Думаю, що час від часу варто ставити собі ці запитання, щоб не впасти в лицемірство перед Богом. 

Від самого початку Ісус говорить, що показова праведність так насправді і не має сенсу, бо за неї не буде нагороди. Тоді для чого «старатись» і бути «хорошим» християнином, якщо все одно для Бога це пусте?! 

На противагу молитва, піст, милостиня та інші християнські практики в тайні є образом правдивих відносин з Богом.  Правдиві відносини з Богом є великою тайною, яка існує між мною і Богом.  Ми ж не виставляємо напоказ відносин між чоловіком та дружиною, хлопцем та дівчиною,  бо це щось таємне, інтимне, правдиве,  щире. Тому Ісус так багато наголошує на тайні відносини між Богом і мною, бо тоді вони щирі та правдиві. А також говорить про винагороду явну за щире шукання Бога. Яку винагороду? 

В цьому уривку багато зустрічається слово «тайна», «таємне». Грецькою воно звучить як  κρυπτω̣· (крюптО). Це саме слово зустрічається і в інших місцях Біблії, зокрема в Мк 4,21-22 та Лк 8, 16-17 згадується в подібних уривках:
 21 І сказав Він до них: Чи світильника приносять на те, щоб поставити його під посудину, чи може під ліжко? А не щоб поставити на свічнику?

22 Бо немає нічого захованого, що не виявиться, і немає таємного, що не вийде наяв.(Мк 4. 21-22) 

Для мене ці слова означають, що коли я є в близьких та щирих відносинах з Богом, то Він наповнює мене Собою і я перетворююсь на свічку (пам’ятаємо, ми є світлом світу Мт 5, 14), на правдивого християнина, правдивого учня Господнього. І тоді Господь через мене може діяти, змінювати світ на краще. Ось це моя нагорода – бути з Ним та разом змінювати світ на краще.

Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: