ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

вівторок, 19 лютого 2013 р.

19.02.2013р. Б. / Півтисячі християнських лідерів зібрались разом заради допомоги дітям-сиротам


 
Як Церква може допомогти вирішити проблему сирітства? Цю тему 6 та 7 лютого у Києві обговорювали представники різних Церков, які зібрались на Східноєвропейський міжконфесійний саміт священнослужителів «Захисти сироту - зміни майбутнє».
 

Захід відбувся за ініціативи Альянсу «Україна без сиріт» та Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, і зібрав  556 учасників, серед яких були священнослужителі, відомі християнські лідери і громадські діячі з України та ще 12 країн світу. Понад 150 учасників заходу мають особистий досвід виховання усиновлених чи прийомних дітей. Загальна кількість сиріт, взятих на виховання учасниками Саміту, які вносили цю інформацію в анкету, склала 816 діток. 

Оскільки Саміт був спрямований на старших служителів, від позиції яких залежить життя та діяльність громади, безпосередню участь у заході взяли голови та офіційні представники найбільших християнських конфесій та деномінацій. 

Зокрема, з промовами до учасників Саміту звернулись єпископ Лонгін Банченський, вікарій Чернівецької єпархії, від імені Української Православної Церкви, митрофорний протоієрей та керівник департаменту зовнішніх зв’язків Української Греко-Католицької Церкви Олекса Петрів, голова Церкви Християн Віри Євангельської України Михайло Паночко, протоієрей Микола Кригін від Української Православної Церкви Київського Патріархату, голова Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських Християн Баптистів В'ячеслав Нестерук. Леонід Падун представив Українську Християнську Євангельську Церкву, а єпископ Олексій Демидович звернувся до присутніх від Об'єднання Церкви Божої України. 

У своїх виступах представники Церков підкреслили, що там, де є проблема сирітства, не має бути місця для конфесійних чи інших суперечок, що ми всі браття та сестри, адже у нас один Небесний Отець, і що діти – це наш найбільший пріоритет. 


Важливим завданням Саміту було показати, що саме віруючі люди є ключем до вирішення проблеми сирітства, трансформації суспільства, зміни майбутнього цілих поколінь в країні і навіть світі. Адже Бог через Церкву змінює на краще життя мільйонів людей. Загалом на заході були представлені сотні християнських громад, місій, та організацій, які тепер продовжать або розпочнуть втілювати ефективні програми, направлені на допомогу дітям та сім’ям. 

Спікерами Саміту стали відомі служителі не лише з України, але й з інших країн світу. Зокрема, з проповідями виступили відомі священнослужителі Рік Мортон на тему «Євангеліє та серце Бога до сиріт», Андрій Нагірняк «Будьте як діти», Микола Пономарьов «Відповідальність священнослужителя», Олександр Шевченко «Заступіться хто-небудь», Рустам Фатулаєв «Серце батька», Геннадій Мохненко «І будете свідками до краю землі», Роман Корнійко «Україна без сиріт - нові горизонти», та інші. 

Почесним гостем та спікером Саміту став всесвітньо визнаний захисник дітей Вес Стефорд - президент Compassion International, яка є однією з найбільших християнських організацій у світі, що співпрацює з більше ніж 60 деномінаціями та тисячами помісних церков, аби послужити понад 1 250 000 потребуючих дітей у 26 найбідніших країнах світу. Від Веса Стефорда присутні почули виступи на теми «Занадто маленькі, аби не помічати» та «Доторкнись до дитини - зміни майбутнє».


Обговорення сирітства продовжилось під час панельних дискусій. Серед учасників в ролі експертів були священнослужителі, теологи та доктори богослов’я, колишні сироти та вихованці інтернатів, прийомні батьки та усиновителі. Усі ці люди мають особистий життєвий досвід, який так чи інакше перекликався з темами, які вони обговорювали. Наприклад, першою відбулась цікава дискусія на тему «Церква, що змінює суспільство», учасниками якої стали Юрій Чорноморець, Юрій Саквук, Віктор Кульбич та Юрій Веремій. 

Також у рамках заходу пройшла серія ґрунтовних практичних семінарів, на яких з учасниками Саміту своїм досвідом поділились вітчизняні та закордонні експерти. Зокрема, про те, «Як розпочати служіння дітям-сиротам у своїй громаді», розповіли Пол Пеннінгтон та Джейсон Вебер. Олександр Федорчук, Денис Пошелок та Оксана Сидорчук, провели семінар на тему «Робота з вихованцями та випускниками інтернатів». Ден Брюстер розповів про «Досягнення покоління 4/14» та провів семінар на тему «Дитина, Церква та Місія». 


Про «Зміцнення сімейних зв’язків» учасники почули від подружжя Тамари і Петра Дудника, а Павло Гладченко разом із командою «Одна надія» провели практичний семінар «Наставництво». Про батьківство, як місію життя, говорили Стів Вебер та Олександр Марченко. Великим попитом в учасників саміту користувалися семінари «Робота з дітьми, які перенесли травму» Марека Внука, та «Як вирішувати проблеми у поведінці дітей» Джона Бержерона. 

Саміт мав на меті також розповсюдження бачення «країни без сиріт» на території, як мінімум, Східноєвропейського регіону. Саме тому на заході були численні делегації з Білорусії, Молдови, Росії, Румунії та представники низки інших країн, у яких такі рухи вже почали свою роботу або тільки формуються. 

Важливою подією Саміту стало оголошення про сформовану команду «Світу без сиріт», робота якої буде спрямована на поширення цієї концепції. Керівником та координатором цієї команди став Руслан Малюта. А почесну місію президента Альянсу «Україна без сиріт» взяв на себе Роман Корнійко.
 

Коментуючи усі ці події та підводячи підсумки Саміту, Руслан Малюта зазначив наступне: «Ідею, щоби кожна дитина-сирота потрапила в люблячу сім’ю, я називаю вірусом, який не можна локалізувати. І цей вірус не людський, а Божий. Хоч Україна – не єдине джерело його розповсюдження, концепція «країни без сиріт» була народжена саме тут. На сьогодні немає організації «Світ без сиріт». Натомість є бачення та команда людей з різних сфер і країн, яку мені випала честь координувати. І я вірю, що спільними зусиллями можна змінити ситуацію з дітьми-сиротами, дітьми груп ризику загалом. Адже, коли заходить мова про сиріт, не зовсім правильно говорити про тисячі чи мільйони. Кожна життєва історія дитини, сім’я якої буде збережена, або вона отримає нову, є  великою цінністю!» 


Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів: