ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

неділю, 18 січня 2015 р.

18.01.2015р. Б. / Вишиванки: «сельо» чи найєвропіша Європа?

вишиванки мапа
Чи відділяє нас вишите вбрання від Європи і чи становить воно «прояв селянськості»? Спалах цікавості до «свого», який перейшов у моду на вишиванки, не викликає дискусій у більшості тих, хто не сумнівається в цінності України для Європи. 
 
Тривалий час (російського, а особливо радянсько-російського панування) нам вбивали в голови, що вишиванки – це «сельо необразоване». Однак нині, маючи у своєму розпорядженні майже необмежені можливості інтернету, можна перевірити: віддаляє нас вишиванка від цивілізованої-розвинутої Європи, чи наближає до неї?
1-Норвегія
Представники королівського дому Норвегії цьогоріч святкували колядки у вишиванках. Національне вбрання одягли королева Соня, дружина короля Норвегії Гаральда V (перший ліворуч) із династії Глюксбургів і дружина принца-спадкоємця Хокона — кронпринцеса Метте-Маріт.
2-Норвегія
Сам спадкоємець норвезького трону Хокон (у центрі з піднесеною рукою) також не проти національного одягу. Фартушок, що дуже нагадує білоруський, пов’язала і друга особа в черзі на норвезький трон — його донька, принцеса Інгрід Александра (у центрі з прапором).
2а-Британія
Чоловік королеви Великої Британії, Єлизавети ІІ, принц Філіп походить із грецької королівської сім’ї. Він був п’ятою дитиною і довгожданим сином принца Андреаса, брата тодішнього грецького царя Константина. У дитинстві принц Філіп носив грецький національний костюм. Однак 1922 року королівська сім’я була змушена виїхати з країни після того, як Константин зрікся трону.
3-Швеція
Сім’я короля Швеції Карла XVI Густава (другий праворуч у першому ряду) з династії Бернадотів. У вбранні з вишивкою — королева Швеції Сільвія (перша праворуч у першому ряду), принцеса-спадкоємиця Вікторія, яка тримає на руках дочку Стеллу, і представниця королівської сім’ї принцеса Мадлен (посередині в другому ряду).
4-Швеція
Принцеса Мадлен, друга донька короля Швеції Карла XVI Густава, полюбляє народний одяг із вишитим поясом.
4а-Іспанія
Вікторія Федеріка, дочка інфанти Єлени, старшої сестри короля Іспанії Філіпа VI, обрала традиційне іспанське вбрання на святкування Великодня.
4б-Монако
Княгиня Монако Шарлен також часто вибирає традиційний для свого князівства стрій.
5-Румунія
Королева Румунії Єлизавета (1843-1916) походила з німецького князівського роду, але всією душею полюбила румунську культуру. Вона писала вірші румунською, збирала фольклор. Двір вважав її романтичною і ексцентричною особою, яка нерідко на офіційні прийоми з’являлася у багато вишитому румунському національному вбранні.
6-Румунія
Майбутня королева Румунії Марія (1875-1938), дружина принца Фердинанда І, яка походила з Великої Британії, також полюбляла одягатися в румунський національний одяг. На світлині принцеса праворуч, разом зі своєю придворною дамою.
7-Баварія
Принци Луїтпольд і Альбрехт, онуки останнього короля Баварії Людвіга ІІІ, якого скинули 1918 року, часто вбиралися у традиційний баварський одяг з короткими шкіряними штанцями. Вітельсбахи — володарі Баварії з ХІІ століття. В різні часи Вітельсбахи були курфюрстами бранденбурзькими (1351-1364), графами голландськими (1353-1417), королями датськими (1440-1448), чеськими (1619-1620), шведськими (1654-1741), грецькими (1832-1862), а також імператорами Священної Римської імперії (1314-1347, 1400-1410, 1742-1745). На думку декого, саме Вітельсбахам нині належить право на британську корону.
8-Данія
Королева Данії Маргарет ІІ часто з’являється у мережаному гренландському народному одязі.
9-Данія
Дружина спадкоємця данського трону принцеса Марі завоювала серця мешканців Фарерських островів, одягнувши місцеве традиційне вбрання.
10-Вишиваний
Ерцгерцог Вільгельм Франц (1895-1948) з австрійського імператорського роду Габсбургів також носив вишиванку — і саме українську. Рід Габсбургів — один із найстаріших у Європі. Через монархічні шлюби Габсбурги були поріднені з Рюриковичами і Гедиміновичами. Серед предків ерцгерцога Вільгельма — князь Ягайло і княгиня Софія Гольшанська. Вільгельм Франц вважався одним із претендентів на український престол, якби у нас після І Світової війни виникла монархія. Він так полюбив українську культуру й літературу, що вивчив мову і навіть сам під псевдонімом Василь Вишиваний писав вірші українською. 

За матеріалами: belsat.eu

Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: