ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

середу, 3 квітня 2013 р.

03.04.2013р. Б. / Археологи знайшли можливу фортецю царя Єровоама


фортецяРозкопки на Близькому Сході вже вкотре підтверджують, що Старому Завіту, як історичному джерелу, можна довіряти. Новим підтвердженням цьому стало відкриття в йорданській долині річки Яббок.
 
У першій книзі Царів (гл.12, 25) описується, що цар Єровоам I, який від 926 р. до н.е. до своєї смерті 907 р. до н.е. правив юдейським північним царством, розбудував там як свою тимчасову резиденцію фортецю Пенуел. Фортеця мала бути розташована біля перекату р.Яббок. Ця річка знаходиться наполовині відстані між Тиверіадським (Генісаретським) озером і Мертвим морем впадає в Йордан. На підставі деяких даних досі вважали, що тут могли бути розташовані два поселення. 

Дортмундський професор теології Томас Пола впевнений, що фортеця Пенуел можна локалізувати на горі, що розташована близько 8 км на схід від гирла р. Яббок. З групою археологів і студентів, спільно з йорданським відомством з питань пам’яток античності, він уже шість разів проводив там розкопки. Під час розкопок він знайшов під руїнами елліністичного палацового комплексу з ІІ ст. до н.е. рештки з залізного віку (близько 1000-900 рр. до нар. Христа). Особливо важливими є фрагменти видряпаних малюнків, забудованих пізнішими стінами. Ці знахідки належать до періоду царів (порівн. Єз.8,10; 1 Цар. 6,26-36). 

Зображена культова сцена (жінка або дитина за козою) може бути вказівкою на існування святині періоду залізного віку. Заплановані на серпень розкопки (уже сьомі) мають дати подальше роз’яснення. 

За матеріалами: kath.net 

Переклад: Володимир Мельник CREDO 

Джерело:    КРЕДО

Немає коментарів: