ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 4 квітня 2013 р.

04.04.2013р. Б. / Вийшло спільне звернення української інтелігенції щодо Волинської трагедії


звернення
 
Представники традиційних українських Церков, відомі громадські діячі та митці об’єдналися в громадський комітет «Примирення між народами» і звернулися до українського та польського суспільства зі словами співчуття щодо взаємного протистояння часів Другої світової війни.
 
Президент України Леонід Кравчук, Патріарх УПЦ (КП) Філарет, екс-Глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар та письменниця Марія Матіос оприлюднили першу заяву комітету напередодні сумних роковин українсько-польського протистояння часів Другої світової війни. 

Підписанти висловили щире співчуття сучасникам-полякам, нащадкам тих, хто загинув чи постраждав тоді від рук українців, так само й — нащадкам українців, які загинули чи постраждали від рук поляків. 

У комітеті підкреслили, що «українці і поляки мають у своїй історії багато сторінок мирного співжиття та спільних звитяжних подвигів, але поруч із ними також чимало конфліктів між собою, котрі, дякуючи Провидінню, ніколи не набували всеосяжного міжнаціонального характеру». Складні відносини характерні для всіх сусідніх народів, а «особливістю українсько-польських стосунків є також те, що тривалий час українці та поляки були позбавлені власної державності, а їхні взаємини свідомо провокувалися імперськими силами заради утримання панування», - йдеться у зверненні. 

Учасники громадського комітету «Примирення між народами» розповіли, що «на сьогодні маємо надзвичайно важливі для обох народів довершені акти взаємного прощення»: здійснені ієрархами наших Церков у 1946, 1987 та 2005 роках, у 2003 році відбулися спільні заяви українських та польських інтелектуалів, а також офіційних представників обох держав — спочатку найвищих законодавчих органів (Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща), а відтак — президентів України та Польщі. 

«Ми повинні берегти дотеперішні досягнення, не дати можливості різного роду безвідповідальним політиканам-реваншистам, які продовжують плекати почуття взаємної ненависті, хочуть перетворити пам’ять про важке минуле в інструмент, яким руйнують сьогоднішнє порозуміння», — підкреслили відомі релігійні та громадські діячі. 

До складу комітету також увійшли увійшли митрополит Вінницький і Барський УПЦ Симеон, Іван Васюник, Володимир В’ятрович, Мирослав Маринович, Борис Олійник, Ада Роговцева та Ігор Юхновський. 

За матеріалами: 1-12.org.ua 

Джерело:    КРЕДО

1 коментар:

Анонім сказав...


^^^^ CHWAŁA BOGU __ NA TEN GEST.JESTEM PRZYJACIELEM UKRAINY_PROWADZĘ KILKA GRUP POLSKO_UKRAIŃSKICH/3.000 LUDZI/.W TYM ROKU BEDZIE 70 LAT TRAGEDII WOŁYNIA,POLESIA I MAŁOPOLSKI WSCHODNIEJ.ZNAM TERENY WOLYNIA/VISHNIVEC,POCHAIV,CHORTKIV,KREMENEC....JESTEŚMY CHRZEŚCIJANAMI,PO CHRZEŚCIJAŃSKU TO ZAŁATWIMY !