ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 15 серпня 2013 р.

15.08.2013р. Б. / Ватиканський астроном про свою місію «на периферію»

Ватиканська обсерваторія
Ватиканська обсерваторія

«Я належу до покоління, вихованого радше старим телесеріалом «Star Trek», аніж фільмом «Зоряні війни». А особливо гарними вважаю слова, які описують місію зоряного корабля «Enterprise»: подолати простір як останню межу і дістатися туди, де ще не ступала людська нога».
 
Таке зізнання можна прочитати у статті о. Хосе Фунеса SJ, опублікованій у «L’Osservatore Romano». Співвітчизник і брат нинішнього Папи у монашестві, о. Хосе є директором Ватиканської астрономічної лабораторії. 

Аргентинський єзуїт звертає увагу, що керований ним науковий осередок певним чином виконує ту само місію, що й космічний корабель із давнього культового серіалу. Папа Франциск під час недавньої зустрічі з єзуїтами заохотив їх до креативних шукань. Наука є одним із таких шляхів, яким члени Товариства Ісусового прямували століттями, нагадує о. Фунес. Своєю чергою, астрономія ще й відповідає на інший виклик, що його двоє останніх Пап скеровували до єзуїтів: піти на периферію. В цьому разі йдеться не тільки про межі пізнання, а й також «про пограниччя між вірою і людським знанням, вірою і сучасною наукою, вірою і діяльністю на благо справедливості». 

«Місія Ватиканської астрономічної обсерваторії вписується в це прагнення до далеких периферій, до, так би мовити, останньої межі, бо вона стосується Космосу, — пише о. Фунес. — Ми сягаємо так далеко, бо досліджуємо найбільш віддалені галактики. Але ми також ідемо назад, бо науково аналізуємо початки Всесвіту».


За матеріалами: Radiо Watykańskie

Джерело:   КРЕДО
 
  Від редакції: Франшиза «Star Trek» (Зоряний шлях) започаткована 1966 року; належить до початків кінофантастики. Головна думка цього багатогілкового серіалу — що розумні створіння шукають миру та правди і завжди спроможні їх досягти. Тема конфлікту з «чужими», страху перед інакшим і збройного протистояння, яка панує в пізнішій кінофантастиці, старому «Зоряному шляхові» не притаманна, через що о. Фунес і підкреслює різницю у формуванні поколінь. Світ «СтарТреку» апріорі сповнений добра.


Немає коментарів: