ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

четвер, 21 травня 2015 р.

21.05.2015р. Б. / «В ім’я секуляризму!»: Європа без хрестів і християнських пам’ятників

Здається, французький суд не в змозі відхилити позов Національної федерації «Вільна думка». Останній успіх адміністративного суду міста Ренна, в Бретані, законно святкують під численні вітання преси з «новою перемогою» суду. Плоермель, привітне містечко цього регіону, вже дев'ять років на одній зі своїх площ надає притулок статуї Папи Івана Павла II. Звичайно, це не шедевр сучасного мистецтва, але це пам'ятник, який вшановує Папу, проголошеного святим.

Вчора вийшов наказ (на виконання якого є шість місяців), що треба знести пам’ятник. Причина проста: він суперечить закону 1905 року Про відділення Церкви від держави. Зокрема, за постановою суду, проблема полягає в арці над пам’ятником, точніше в тому, що хрест «занадто помітний». Це рішення не дуже відрізняється від роботи проплачених поліцейських-джихадистів халіфа Абу Бакр аль-Багдаді – взяти бульдозери і знести хрести.

Це останній приклад секуляризаційної кампанії, яка, здається, давно завоювала Францію. Це – ненормальна ситуація, яка вже тижнями продовжується різними подіями на грані гротеску. Минулої зими, в Ла-Рош-сюр-Йон, в Вандеї, причиною суперечки стали різдвяні ясла. Адміністративний суд Нанта наказав забрати з усіх громадських місць «релігійну символіку». Оскільки, ясла були в будинку муніципальної ради, їх мусіли забрати, згідно з цим наказом. Мешканці міста швидко мобілізувалися і вийшли з петиціями, протестами в пресі та ініціативою поставити шопку всюди, де це тільки можливо. Президент місцевої Генеральної ради, Філіп де Вільє, зазначив, що, на жаль, «в ім'я секуляризму, котрий стає все більш догматичним, скоро доведеться заборонити бити в дзвони в селах». В Італії, це вже  частково практикують. Проте не через якісь шляхетні причини, а тому, що дзвони заважають відпочивати декільком громадянам, які поклоняються богині Розуму.

Багато шуму здійняло також інше рішення – ще одна перемога Федерації «Вільна думка» – забрати статую Діви Марії з парку міста Публьє, у Верхній Савойї. Знову ж таки, пам'ятник «порушив закон відділення церкви від держави». Навіть мер-соціаліст, Гастон Лакруа не має на це пояснень: «Я не думав, що до такого дійде». Позивачі «Вільної Думки» заявили, що в цьому випадку потрібно визначити, чи католицька релігія відповідає цінностям Республіки. Добре ілюструють ситуацію у Франції плани Міністра освіти Вінсента Пійона, котрий обіцяв «замінити католицьку церкву Республіканською релігією», оскільки – само собою зрозуміло, «ви ніколи не зможете побудувати вільну країну, у якій є католицька релігія». Навіть євреї виявилися на прицілі культу секуляризму: на місцевих виборах 22 березня минулого року рабина з Тулузи попросили зняти кипу, тому що всі повинні виглядати однаково, коли кидають бюлетень в урну.

Конференція французьких єпископів після довгої сплячки, нарешті, подала свій голос, після того, як майже виправдала блюзнірську писанину про Святе Серце в Парижі «це не конкретний напад на релігію», сказав кардинал архиєпископ Парижа Монс. Андре Вен-Труа. Зокрема, трансальпійським єпископам не подобається законопроект (який має багатьох прихильників у залі парламенту), висунутий представницею радикальної партії. Вона пропонує заборонити вчителям дитячих садків згадувати ім’я Ісуса, Марії та будь-яких інших «богів», які можуть якимось чином порушити мирне зростання дитини. Президент Конференції єпископів, монс. Жорж Понтье, оскаржуючи таке рішення, написав у своєму комюніке, що це «новий напад, який прагне не тільки відсунути релігію від приватної сфери, але й змусити її поступово зникнути з усіх місць суспільного життя», який може закінчитись появою «суспільства без будь-якої релігійної основи».

Матео Матцуцці

Немає коментарів: