ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

пʼятницю, 29 червня 2018 р.

29.06.2018р. Б. / Папа до православних: Спільно відповідати на виклики світу

«Сподіваюся, що помножуватимуться нагоди, в яких ми, католики та православні, на всіх рівнях могтимемо разом працювати, молитися та звіщати єдине Євангеліє Ісуса Христа, отримане через апостольську проповідь, щоб дедалі більше відчувати на цій спільній дорозі єдність, яка вже, завдяки Божій благодаті, поєднує нас», – цими словами Папа Франциск підсумував своє слово, сказане до делегації Константинопольської Православної Церкви.

Обмін делегаціями

З нагоди вшанування Небесних покровителів Римської та Константинопольської єпископських катедр, склався звичай обміну делегаціями, коли делегація Апостольської Столиці бере участь у святкуваннях з нагоди празника святого Апостола Андрія в Стамбулі, а делегація Вселенського Патріархату приїжджає до Риму на урочистість Апостолів Петра і Павла. Кілька разів Римські Єпископи та Константинопольські патріархи особисто брали участь у відповідних святкуваннях.

Також і цього року з нагоди урочистості святих Петра і Павла до Ватикану прибула православна делегація, яку очолює архиєпископ Тельміський Йов, Співголова Змішаної Комісії богословського діалогу між католицькою та православними Церквами. Прибувши в середу, 27 червня, делегація відвідала Папську Раду сприяння єдності між християнами. Вранці 28 червня їх прийняв Папа Франциск, а ввечері вони візьмуть участь у консисторії з нагоди введення в сан нових кардиналів. Делегати також будуть присутні на святковій Святій Месі, яку Папа Франциск очолить 29 червня.

Пам’ять апостолів – згадка про спільні коріння

Вітаючи гостей, Єпископ Риму зазначив, що їхня участь у богослужіннях на честь покровителів Римської Церкви є «знаком зростаючого сопричастя, що пов’язує Католицьку Церкву та Вселенський Патріархат». «Творити спомин про Апостолів, про їхнє навчання та свідчення, означає згадувати про спільне коріння, на якому зросли наші Церкви-сестри, але також означає усвідомлювати спільну місію на служінні Євангелію, щоб творити нове людство, спрямоване до Бога», – сказав він.

Виклики секуляризації та спільна відповідь

«В багатьох суспільствах, які традиційно називали себе християнськими, поряд зі світлими прикладами вірності Господеві Ісусові Христові, спостерігаємо на за поступовим згасанням християнської віри, яка вже не впливає як на рішення окремих осіб, так і на публічні рішення», – вів далі Папа, вказуючи на такі явища, як «зневага до гідності людської особи, ідолопоклонство грошам, поширення насильства, абсолютизація науки й техніки, непомірна експлуатація природних ресурсів».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви приєднався до слів Його Святості Вартоломея, який у своєму нещодавньому виступі в Римі на міжнародному конгресі «Нові політики та стилі життя в цифровій епосі» закликав відкинути «цинічну» фразу «не існує альтернативи», називаючи неприйнятним той факт, що «альтернативні форми розвитку та сила соціальної солідарності та справедливості піддаються обструкції та обмовам». Наші Церкви, за словами патріарха, можуть «створити нові можливості для перетворення нашого світу».

«Мені відрадно ствердити, що цей збіг бачення з моїм любим братом Вартоломеєм перекладається у конкретну спільну працю. Також і протягом цих останніх місяців Вселенський Патріархат і Католицька Церква співпрацювали в ініціативах, що стосуються таких важливих тем, як боротьба проти сучасних форм рабства, захист створіння, шукання миру», – сказав Папа, склавши також подяку Константинопольському патріархові за те, що прийняв запрошення приєднатися до молитви за мир, яка 7 липня відбудеться в Барі.

Немає коментарів: