ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

23.09.2016р. Б. / Чи були жахливими життєві умови юдейських вигнанців у Вавилонії

«На ріках вавилонських сиділи ми і плакали, згадуючи Сіон» (Пс. 137,1)

За звичай ми звикли, що Вавилонське вигнання, яке стало результатом захоплення царем вавилонським  Навуходоносором Єрусалиму у шостому столітті до Христа, зображаться у жахливих фарбах. Але деякі клинописні тексти на глиняних табличках, знайдених археологами, дають можливість подивитись на Вавилонське вигнання юдеїв з іншої перспективи.

Вавилонський полон розпочався 597р. до Хр. депортацією юдейського царя Йоакими, його сім’ї, кваліфікованих майстрів, воїнів та 10 тис. інших мешканців Юдеї до Вавилонії (2Цар.24,12-16). Після цього відбулося ще дві депортації. Друга у 586р. до Хр. коли вавилоняни знищили Єрусалим і Храм Соломона в ньому. Та третя у 582р. до Хр. після вбивства намісника Ґедалії.

Проте, не дивлячись на депортацію, життя юдеїв у Вавилонії не було поганим, твердить Лаура Пірс із Університету Берклі.

Як свідчать глиняні таблички виявлені у палаці Навуходоносора у Вавилоні, Йоаким і царі інших народів, депортовані у Вавилон, отримували місячний раціон олії та зерна із царської скарбниці.

Інші юдеї у Вавилонії доволі скоро стали економічно процвітаючою общиною, про що свідчать різноманітні контракти єврейської сім’ї Марашу, знайдені в Ніппурі.

Проте, більшість доказів економічного процвітання юдеїв у Вавилонському вигнанні знайдені у поселенні Ягуду (аккадською – Юдеї). Йдеться про майже 160 глиняних табличок із клинописними текстами – різноманітних документів, пов’язаних з економічним життя юдейських вигнанців, які показують доволі високий економічний та соціальний добробут в середовищі юдейських вигнанців.

Рядки псальма: «На ріках вавилонських сиділи ми і плакали, згадуючи Сіон» (Пс.137,1), відображають не так важкий економічний стан общини, як тугу юдеїв за Батьківщиною, тугу за Храмом – Домом Всевишнього, де відбувалася їхня зустріч з Богом.

Немає коментарів: