ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

суботу, 18 березня 2017 р.

18.03.2017р. Б. / Рік Папи в Instagram. Свідчити милосердя також і в соціальних мережах

В третю річницю урочистого початку свого понтифікату, 19 березня 2016 року, Папа Франциск відкрив свій аккаунт @Franciscus в Instagram, соціальній мережі для обміну фотографіями та відео. Через рік цей обліковий запис нараховує 3,5 мільйони фолловерів, а опубліковані фото щотижня переглядають в середньому 10 мільйонів людей.

Про важливість такої присутності Папи в соціальних мережах своїми думками в інтерв’ю для Ватиканського Радіо поділився монсеньйор Лусіо Адріан Руіс, Секретар Секретаріату Святого Престолу з питань комунікації. Насамперед, він пригадав про зустріч, яку рік тому Глава Католицької Церкви мав із співзасновником Instagram Кевіном Систромом, який прибув до Ватикану, щоби представити Святішому Отцеві ідею, головним завданням якої є можливість комунікації за допомогою зображень. У цьому контексті Папа говорив про богослов’я образу й про те, як Церква завжди вбачала у зображеннях спосіб бути близькою до людей і засіб катехизації, на що вказує розпис храмів.

«Зображення є настільки важливим у світі, що коли я наближаюся до дітей, а діти не хочуть розмовляти, бо соромляться, але мають зі собою малюнки, я починаю запитувати їх: “Що означає ця картинка”. Й вони тоді розслабляються, так що навіть доводиться їх стримувати, бо починають багато розповідати про себе. Образ є точкою доступу до діалогу, отож ми повинні здійснити цей проект», – пригадав слова Святішого Отця монсеньйор Руіс.

Журналіст пригадав, що Папа увійшов в Instagram зі словами: «Хочу супроводжувати вас на дорозі Божого милосердя та ніжності», – й запитав: «Чи дійсно є можливим внести цю ніжність, про яку говорить Папа, в соціальні мережі?».

«Абсолютно, так! У коментарях, які ми щоденно відслідковуємо також і для того, щоб надати Святішому Отцеві підсумок того, що пишуть мільйони людей, ми побачили, що люди повністю сприйняли цю ідею. Нас дуже вражає, як реагуючи на послання, яке бажаємо передати, коли, наприклад, Папа цілує якусь особу, обіймає хворого, благословляє його, зустрічаються такі вислови, як: “Ці обійми повністю стосуються мене”, “Дякую за ці обійми, я сьогодні їх дуже потребував”. Бачачи, як Папа когось обіймає, люди відчувають ці обійми, як свої. І, можливо, хтось, хто перебуває в лікарні, люди, які не можуть приїхати до Риму та зустрітися з Папою, переживають це цифрове вираження, як особистий досвід».

У цьому контексті журналіст зауважив, що Папа Франциск творить образи, які зворушують серця людей, також і невіруючих. Крім того, він творить картини словами, як от під час ранкових проповідей. «Який урок він дає тим, хто займається комунікацією, зокрема, християнським комунікаторам?» – запитав він заступника керівника відомства Святого Престолу, відповідального за комунікацію, на що той відповів:
«Ми живемо в епоху цифрової культури. Як казав Папа Венедикт, існує “цифровий континент”, дійсність, в яку ми повинні увійти та жити нею, бо якщо там перебуває людина, Церква не має права там не бути. Вона повинна бути там присутньою з тим самим динамізмом, з яким місіонери відкривали нові континенти, нову дійсність. Що чинили місіонери? Вони вивчали їхню культуру, мову, аби змогти нести їм Ісуса. Подібно й ми, якщо стоїмо перед обличчям культури, яка є цифровою, маємо перед собою людей, які живуть в цьому цифровому середовищі, то повинні навчитися цієї мови, уприсутнити Ісуса в цій культурі, бо саме в цьому полягає динамізм Втілення: Слово, ставши тілом й замешкавши між нами, прийняло культуру тієї епохи та говорило тамошньою мовою. В цьому й полягає обов’язок Церкви: завжди інкульруватися в кожній епосі, також і для того, щоб передавати послання надії. Яким є завдання тих, що займаються комунікацією? Зуміти передавати надію Євангелія також і в цій дійсності».

Немає коментарів: