ЛЮБОВ
довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.
ЛЮБОВ НІКОЛИ НЕ ПРОМИНАЄ!

середу, 7 січня 2015 р.

07.01.2015р. Б. / Чи буде Христос… негром?

Тайна Вечеря Ботсвана
При перегляді іконографічних зображень (різного за регіонами походження) виникає і подив, і веселе (бо живе) здивування від того, що Бог Живий — насправді живий для дуже різних людей. Звісно, слава Богу, що Бог для всіх людей — близький!
 
Сперечатися про канонічність зображень — справа, мабуть, безнадійна. Візантійська школа, яка визначила канони іконопису для більшості східних християн, створила свою іконографічну мову, що має право на існування, як і будь-яка система символів. Хоча кожній неупередженій людині без довгих пояснень зрозуміло, що Господь Ісус таки був семітом, а не греком із кучерявим волоссям і «єдино правильним» обличчям із темними колами під очима. Натомість «канонічна» для православія ікона — не єдиний спосіб вираження художнього бачення Христа і святих. У строгому розумінні терміну «православ’я», який виник після перемоги над єрессю іконоборства (кінець VIII – початок ІХ століть), кожен, хто правильно славить Бога, є православним. А правильно славити Бога, у тому історичному контексті, з якого це поняття виросло, це також і створювати Його зображення, що заборонялося іконоборцями. 

Навіть якщо це зображення показує Господа таким, яким Він є близький кожному конкретному народові…
1_Австралія
Ікона аборигенів Австралії. Цікаво, що на ній Христос обороняє темношкірих аборигенів від білих людей.
2_негроїдна Богородиця
Негроїдна Діва Марія з Немовлям.
3_Господь Всесвіту
З погляду темношкірих, Володар Всесвіту — такий, як і вони! І взагалі, з чого це ви взяли, що Він був європейцем, як на більшості ваших зображень?
4_масаї
Ікона племені масаї.
6_Петро і Христос
Апостол Петро, який благає Господа Ісуса покинути його човен, «бо я людина негідна»…
7_Камерун
Розп’яття, Камерун.
8_Ботсвана
Розп’яття, Ботсвана.
9_Вєтнам
В'єтнамська Мадонна з Немовлям.
11_Японія
Японська Мадонна з Немовлям.
10_Індія
«Індійський» Христос.
Ісус рятує Петра
Ісус витягає з води Петра, який засумнівався. Корея.
13_Китай
Христос і діти. Китай.
16_Заїр
Христос на заїрський лад.
17_Уганда
Угандійський Ісус.
19_Йосиф Індія
Святий Йосиф Ремісник навчає Дитя Ісус. Індія.
20_Ісус_Корея
Такий Ісус на розп'ятті в Кореї.
18_Тайланд
Ікона "Житіє Христа" по-тайландськи.
21_Філіппіни
А такий Христос на Філіппінах. Може, скоро (як Папа туди поїде) нам покажуть більше особивостей тамтешнього християнства.
22_Філіппіни
Як зрозуміло з сюжету, це Хрещення Господнє. Філіппіни.
14_Різдво Китай
Ну і Різдво. Як же без різдвяних ікон. Китай.
25_Різдво_Китай
Ангел звіщає Добру Новину пастушкам.
24_Різдво_Китай
Пастушки прийшли до яселок.
23_3 царі_ Китай
Три "китайські" царі прийшли на поклон до Дитятка.
Через 20 років, за певними прогнозами, кількість християн в Азії та Африці перевищить їхню кількість у Європі й Латинській Америці, разом узятих. За нещодавніми підрахунками, загальна чисельність християн в Африці й Азії становить 670 млн. осіб — проти 532 млн. у Європі. Ці зміни неминуче потягнуть за собою переосмислення іконографіки. Європейська цивілізація, яка була збудована на християнстві і принесла його по всьому світу (зі своїми принципами зображень), поступається місцем наступному етапові розвитку людства і його віри. Африканська спільнота християн на сьогодні — третя за чисельністю у світі. Африку активно наздоганяє Азія, де євангелізація крокує дивовижними для європейців темпами. В Індії на 1 075 млрд. населення — майже 67 млн. християн. З Китаєм питання складне, бо там діє розділення на «патріотичну» (провладну, контрольовану) Церкву і Церкву підпільну, але загальний підрахунок також не на користь «старої Європи». На Філіппінах (куди Папа Франциск вибирається найближчими днями) на 84,5 млн. населення християн — 75 млн. Зростає кількість віруючих у Христа в Індонезії та В’єтнамі. До 2025 року чисельність християн в Азії може зрости до 650 млн. осіб. 

І хоча в багатьох регіонах християнство сьогодні зазнає гонінь з боку ісламістів, то загальна тенденція така, що в тій само Азії за ХХ століття християнство розвивалося учетверо швидше, ніж зростало саме населення (підрахунки Center for the Study of Global Christianity). 

За оцінками World Christian Database, кількість індуїстів, які полишали індуїзм, у 1980-1990 роки становило близько 660 тис. щорічно, і з часом це число зростає. Загалом в Індії християнство щодня приймають до 5 тис. чоловік, тобто до 1,8 млрд. осіб щороку. На 1991 рік у Непалі було 50 тис. християн,а на 2008 їх уже налічувалося близько 800 тис. 

Як виглядатимуть Христос, Богородиця, Апостоли у наступному столітті? Питання для культурологів.

За матеріалами: Форум А. Кураєва, Блог М. Проскуріна, Photo Qip

Джерело:   КРЕДО

Немає коментарів: